16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăEconomieVeste bună! TVA-ul la cărți nu va crește, susține ministrul Raluca Turcan

Veste bună! TVA-ul la cărți nu va crește, susține ministrul Raluca Turcan

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Raluca Turcan, a declarat că nu crede că TVA-ul la cărți va crește. De altfel, a menționat și că ministerul culturii a făcut achiziții de titluri noi pentru dotarea bibliotecilor, dar şi pentru a stimula editurile să tipărească în continuare cărţi.

“Eu cred că TVA la cărţi nu va creşte, ci va rămâne la fel. Cred că nu va creşte şi am şi informaţii în acest sens. Ca ministru al Culturii, nu am putut să fiu nepăsătoare la cifrele extrem de îngrijorătoare referitoare la consumul de carte şi lectura în România. Am decis ca un program anual pe care ministerul îl face cu tematici diferite anul acesta să îl dedic lecturii şi evenimentelor în care editorii să se întâlnească cu cumpărătorii, astfel încât să crească consumul de carte şi evident accesul la lectură”, a declarat ministrul Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Ea fost întrebată de către jurnalişti despre avertismentul lansat de Asociaţia Editorilor din România privind creşterea TVA la cărţi de la 5% la 19%.

De asemenea, ministrul Turcan a arătat că pentru stimularea editurilor să tipărească cărţi, Ministerul Culturii a elaborat un planul privind creşterea achiziţiilor de carte şi dotarea bibliotecilor cu titluri noi.

“Este un lucru care nu s-a mai făcut la Ministerul Culturii de foarte mult timp. Îmi doresc ca anul acesta şi anul viitor să continuăm cu achiziţia şi dotarea cu carte a bibliotecilor şi spaţiilor unde se desfăşoară lectură. Mă refer la acele compartimente de multe ori existente şi funcţionale în căminele culturale, unde se întâlnesc bibliotecile şcolare, cu personalul dedicat din căminele culturale respective. Aşadar, iată, cred că nu va creşte TVA-ul la carte”, a mai afirmat ministrul Culturii.

Consiliul Director al Asociaţiei Editorilor din România a transmis, în urmă cu două săptămâni, că majorarea cotei TVA pentru cărţi este o măsură care va diminua vânzările şi va creşte pirateria.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Guvernul are nou proces la Curtea de arbitraj de la Washington. Bulgarii de la Euroins cer despăgubiri de 500 milioane de euro

Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) și Euroins Insurance Group AD (EIG) au depus oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internațional de Soluționare a...

8 mituri despre rinita alergică și realitatea din spatele lor

Rinita alergică este o afecțiune comună, cunoscută și sub denumirea de febra fânului și  care afectează milioane de persoane în întreaga lume. Mulți oameni...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...
Ultima oră
Pe aceeași temă