21.5 C
Bucharest
Wednesday, 27 September 2023
HomeInternaționalVariola maimuței face ca Marea Britanie să vaccineze categoriile expuse infectării

Variola maimuței face ca Marea Britanie să vaccineze categoriile expuse infectării

Cazurile de variola maimuței din Marea Britanie au determinat autorităţile să vaccineze antivariolic mai mulţi angajaţi din sănătate şi alte persoane care ar fi putut fi expuse infectării.

Variola maimuţei este o boală virală de obicei uşoară, caracterizată prin simptome de febră, precum şi printr-o erupţie cutanată cu umflături specifice. Există două tulpini principale: tulpina din Congo, care este mai gravă – cu o mortalitate de până la 10% – şi tulpina din Africa de Vest, care are o rată de mortalitate de aproximativ 1%.

Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat şi apare în mare parte în Africa de Vest şi Centrală. Ea s-a răspândit rareori în alte părţi, astfel încât acest nou val de cazuri în afara continentului a declanşat îngrijorare, notează Reuters. În Regatul Unit au fost raportate până acum 9 cazuri de tulpină vest-africană.

Variola maimuței face ca Marea Britanie să vaccineze categoriile expuse infectării, deși există doar un vaccin general pentru aceasta

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţelor, dar un vaccin împotriva variolei oferă o anumită protecţie, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru securitate sanitară (UKHSA). Datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporţie de până la 85% împotriva variolei maimuţelor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit alephnews.ro.

„Celor care au avut nevoie de vaccin li s-a oferit serul”, a spus purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a da detalii despre câte persoane au fost vaccinate până în prezent. Unele ţări au stocuri mari de vaccin antivariolic ca parte a pregătirii pentru o pandemie, inclusiv Statele Unite.

Producătorul de medicamente Bavarian Nordic, cu sediul la Copenhaga, a anunţat joi că a obţinut un contract cu o ţară europeană a cărei identitate nu a fost dezvăluită, pentru a furniza vaccinul său împotriva variolei, Imvanex, ca răspuns la epidemia de variola maimuţei.

Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria, unde variola maimuţei este endemică. De atunci, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat 7 cazuri. Statele Unite şi Suedia au raportat, de asemenea, câte un caz fiecare. Autorităţile italiene au confirmat un caz şi suspectează alte două.

Între timp, în Marea Britanie, UKHSA a subliniat că recentele cazuri au fost predominant în rândul bărbaţilor care s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

EXCLUSIV – Fiul lui Dumitru Buzatu rupe tăcerea! Dezvăluiri bombă din seara flagrantului

Tudor Buzatu: Am încredere că justiția își urmează cursul într-un mod corect, indiferent de rezultat. TAIEReporter: Și cu domnul Savin care era relația? ...

Detoxifiere și vitalitate la superlativ. Sucul minune cu care trebuie să îți începi dimineața

Dar sucul de țelină combinate cu alte sucuri de legume oferă chiar și mai multe avantaje pentru sănătate. Iar mixul de suc de...

Doliu uriaș în cinematografie – A murit un cunoscut actor, apropiat al lui Eminem

Acctorul și rapperul Nashawn Breedlove, care a jucat în filmul „8 Mile”, bazat pe povestea de viață lui Eminem, a murit la vârsta...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies