19.9 C
București
luni, 15 august 2022
AcasăȘtirile zileiCoronavirusVarianta Omicron, cu 105% mai transmisibilă decât Delta

Varianta Omicron, cu 105% mai transmisibilă decât Delta

Varianta Omicron a COVID-19 poate fi cu 105% mai transmisibilă decât Delta, sugerează cea mai recentă cercetare a oamenilor de știință francezi, conform Euronews.

Cercetătorii au folosit modele statistice pentru a evalua transmiterea variantei Omicron în Franța, folosind teste de screening specifice variantei și secvențierea completă a genomului.

Studiul, care a fost publicat pe site-ul medRxiv și încă nu a fost revizuit de colegi, a analizat 131.478 de teste de screening în Franța, între 25 octombrie și 18 decembrie 2021.

Rezultatele au arătat că la tineri, prevalența infecției cu varianta Omicron sau varianta Alpha a fost mai mare decât cea a variantei Delta.

În zonele cu cel mai mare risc din Franța, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că numărul de infecții cu primele două variante a crescut semnificativ în timp.

Pe baza acestor constatări, cercetătorii au comparat infecțiozitatea virusului la persoanele infectate cu varianta Omicron sau Alpha cu transmisibilitatea la persoanele cu varianta Delta pe o perioadă de 21 de zile. Diferența a fost de aproximativ 105%.

O variantă îngrijorătoare

Omicron a fost desemnat o variantă „de îngrijorare” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în noiembrie, deoarece studiile anterioare au arătat că este mai transmisibilă și mai rezistentă la tratament decât alte variante de COVID-19, inclusiv Delta.

Studii recente sugerează că Omicron este mai puțin probabil să îmbolnăvească grav oamenii în comparație cu variantele anterioare.

Mai multe studii preliminare au sugerat, de asemenea, că Omicron este capabil să invadeze tractul respirator superior mai ușor decât varianta Delta, dar este mai puțin eficient când vine vorba de infectarea plămânilor.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 173: România și alte 41 de țări le cer rușilor să se retragă din Zaporojie

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala...
Ultima oră
Pe aceeași temă