37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din Ucraina"Ușile NATO rămân deschise" pentru Ucraina, anunță Stoltenberg

„Ușile NATO rămân deschise” pentru Ucraina, anunță Stoltenberg

„Ușile NATO rămân deschise” pentru ca Ucraina să intre în NATO, a anunțat, la București, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Liderul NATO a făcut acest anunț într-o conferință de presă susținută alături de premierul României, Nicolae Ciucă. Un jurnalist din Polonia l-a întrebat pe Stoltenberg dacă NATO își mai respectă promisiunea făcută în anul 2008, tot la București, conform căreia Ucraina urma să fie primită în Alianța Atlantică.

„Eram și eu la București în 2008, ca prim-ministru al Norvegiei. Cunosc decizia NATO privitoare la Ucraina. O susținem în continuare. Ușile NATO rămân deschise”, a răspuns secretarul general, Jens Stoltenberg.

Ceva mai târziu, Stoltenberg a anunțat că, marți seară, miniștrii de Externe din țările NATO se vor întâlni cu ministrul de Externe al Ucrainei. „Ministrul Kuleba își va cunoaște toți colegii din NATO”, a precizat secretarul general.

Reuniunea NATO din aprilie 2008 s-a desfășurat, în România, sub mandatul secretarului general Jaap de Hoop Scheffer. Reuniunea din 2008 a fost la nivel de șefi de state sau de guverne. Unul dintre cei prezenți a fost președintele Rusiei, Vladimir Putin. La acel moment, Rusia era satisfăcută de faptul că primirea Ucrainei în NATO nu are un termen clar de finalizare. După cum se știe, una dintre revendicările Rusiei în fața SUA este ca NATO să nu primească noi membri, cu referire directă la Ucraina. Mai mult, Rusia a cerut la un moment dat ca NATO să revină la frontierele anterioare integrării României și Bulgariei.

Ce decizii se iau la summit-ul NATO de la București

În perioada 29 – 30 noiembrie 2022, la București are loc reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO. Miniștrii de Externe din Suedia și Finlanda participă și ei, întrucât țările lor sunt pe punctul să devină membri NATO. Reuniunea este condusă de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. La reuniune sunt invitați și miniștrii de Externe din Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Bosnia.

Rusia a atacat Ucraina la data de 24 februarie 2022. Imediat după aceea, Ucraina a cerut să fie primită urgent în NATO, însă nu a primit un răspuns clar. Ca și Ucraina, Georgia ar dori să intre în NATO. În schimb, Republica Moldova dorește să rămână țară neutră.

Obiectivul imediat al Alianței este să protejeze țările NATO de pe Flancul Estic. În acest context, NATO și-a suplimentat Forța de Reacție Rapidă. Ea a ajuns la 300.000 de militari. De asemenea, NATO a format noi Grupuri de Luptă. Înainte de actualul război din Ucraina, NATO avea patru Grupuri de Luptă, iar acum sunt opt. Dintre cele patru unități noi, una este în România, la Cincu (județul Brașov).

În anul 2023, un summit NATO se va desfășura în Lituania, la Vilnius. Nu se știe dacă la acel moment Stoltenberg va mai fi secretar general. Mandatul său în fruntea NATO a fost deja prelungit, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă