5.4 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăCulturăUnirea Mică, pentru publicul american

Unirea Mică, pentru publicul american

Unirea Mică, de la care se împlinesc 163 de ani, pe 24 ianuarie a.c., va fi marcată de Institutul Cultural Român (ICR) din New York prin lansarea unui episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat celei mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric.

„Luni, 24 ianuarie, a.c., începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanțele unirii Moldovei și Țării Românești pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii românești moderne”, se precizează într-un comunicat de presă al ICR, remis cotidianului național „România liberă”.

Unirea Mică, la New York, cu sprijinul MNIR

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României din București (MNIR), textul și prezentarea video aparținându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiușan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la București, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Țării Românești după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiușan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și simbol al națiunii române, poate fi asemănat, ca importanță istorică și tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al națiunii americane”.

Potrivit sursei citate, una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, ”The History of Romania in One Object” / „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 și derulată în parteneriat cu câteva mari muzee românești: Muzeul Național de Istorie a României din București, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iași, Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puțin 38 de exponate, artefacte și vestigii reprezentative pentru istoria țării noastre.

       „Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:
Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/

Website: https://www.rciusa.info/

Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/

Twitter: https://twitter.com/RomanianY

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw”, se mai menționează în comunicat.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă