14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUn sistem de apărare Patriot dat Ucrainei de SUA a fost avariat

Un sistem de apărare Patriot dat Ucrainei de SUA a fost avariat

Un sistem de ultimă generaţie de apărare aeriană Patriot, furnizat Ucrainei de către Statele Unite(SUA) a fost avariat, dar este operaţional, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării, transmite AFP.

“Sistemul Patriot rămâne operaţional”, a declarat oficialul apărării pentru AFP, adăugând că evaluarea pagubelor cauzate de un proiectil neidentificat care a căzut în apropiere continuă, transmite agerpres.ro.

Marţi, armata rusă a susţinut că a distrus un sistem de apărare Patriot în urma unei “lovituri de înaltă precizie” efectuată “de o rachetă hipersonică Kinjal”.

Kievul a negat această informaţie, susţinând că a interceptat toate rachetele lansate de Rusia pe teritoriul său în noaptea de luni spre marţi.

Miercuri, autorităţile ucrainene au declarat că sistemul avansat de rachete de interceptare antiaeriană, combinat cu unul dintre cele mai capabile radare din lume, era funcţional şi “în funcţiune”. “Nu vă faceţi griji, totul este în regulă cu Patriot”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Yuri Ignat.

Un sistem Patriot dat Ucrainei de către SUA a fost avariat, fiind primul în această situație de la primirea lor 2022

Ucraina a anunţat la mijlocul lunii aprilie că a primit primele baterii de rachete Patriot, o promisiune făcută de preşedintele Joe Biden omologului Volodimir Zelenski în decembrie anul trecut, în timpul unei vizite a preşedintelui ucrainean la Washington.

Executivul american a anunţat livrarea acestui sistem avansat de rachete sol-aer la sfârşitul anului 2022, pe care Ucraina îl solicitase de mult timp pentru a contracara atacurile din Rusia.

La începutul lunii mai, Kievul a raportat că a doborât deasupra în premieră o rachetă hipersonică rusească de tip Kinjal folosind sistemul Patriot.

Acest sistem ajută armata ucraineană în faţa atacurilor ruseşti, iar Ucraina a asigurat întotdeauna că va folosi aceste arme într-un mod “defensiv” şi nu pentru a ataca teritoriul rus.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că armata sa va găsi un “antidot” pentru a ocoli acest sistem avansat pentru a continua să atace Ucraina.

Rachetele Patriot sunt capabile să doboare în special rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi avioane, la o înălţime semnificativ mai mare decât cea a sistemelor de apărare anterioare.

Statele Unite au pregătit zeci de soldaţi ucraineni să opereze şi să întreţină aceste sisteme.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă