23 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalUn sirop de tuse a provocat mai multe decese

Un sirop de tuse a provocat mai multe decese

Organizația Mondială a Sănătății a solicitat “acțiuni imediate și concertate” pentru a proteja copiii de medicamentele contaminate, după ce anul trecut a avut loc o serie de decese de copii legate de siropurile pentru tuse, transmite Reuters.

În 2022, peste 300 de copii – în principal cu vârste sub 5 ani – din Gambia, Indonezia și Uzbekistan au murit din cauza unor leziuni renale acute, din cauza unor medicamente contaminate, a precizat luni OMS într-o declarație.

Medicamentele, siropuri pentru tuse fără prescripție medicală, aveau niveluri ridicate de dietilenglicol și etilenglicol.

“Acești contaminanți sunt substanțe chimice toxice folosite ca solvenți industriali și agenți antigel care pot fi fatale chiar și în cantități mici și nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”, a precizat OMS.

Pe lângă țările menționate mai sus, OMS a declarat luni pentru Reuters că Filipine, Timorul de Est, Senegal și Cambodgia ar putea fi afectate, deoarece este posibil ca acestea să aibă medicamentele la vânzare. Organizția a făcut apel la acțiune în toate cele 194 de state membre ale sale pentru a preveni mai multe decese.

“Deoarece acestea nu sunt incidente izolate, OMS face apel la diverse părți cheie implicate în lanțul de aprovizionare cu medicamente să ia măsuri imediate și coordonate”, a declarat OMS.

OMS a trimis deja alerte specifice privind produse în octombrie și la începutul acestei luni, cerând ca medicamentele să fie retrase de pe rafturi, pentru siropurile pentru tuse fabricate de Maiden Pharmaceuticals din India și Marion Biotech, care au legătură cu decesele din Gambia și, respectiv, Uzbekistan.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Românii, apetit pentru vizitarea orașelor din țară

Potrivit platformei hoteliere online Travelminit, 45% dintre rezervările efectuate pentru acest sezon au fost făcute într-un oraș mare din România, semn că turiștii își...

Românii, apetit pentru vizitarea orașelor din țară

Potrivit platformei hoteliere online Travelminit, 45% dintre rezervările efectuate pentru acest sezon au fost făcute într-un oraș mare din România, semn că turiștii își...

Cutremur, duminică dimineața, în Vrancea

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 3:39 în județul Vrancea.Sismul a avut magnitudinea 2,1 și...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies