28.2 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeȘtiințăUn rover lunar al unei companii private japoneze a încercat o aselenizare...

Un rover lunar al unei companii private japoneze a încercat o aselenizare istorică

Un rover lunar al unei companii private japoneze care a fost lansat de la Cape Canaveral în urmă cu patru luni a încercat o aselenizare istorică pe satelitul Pământului marți, dar comunicarea cu acesta s-a pierdut cu puțin timp înainte de momentul Z.

Compania japoneză ispace a transmis în direct încercarea navetei HAKUTO-R Mission 1 de a coborî pe Lună, potrivit Miami Herald.

Ar fi fost primul dintr-o serie planificată de zboruri care ar fi devenit prima aterizare comercială soft pe Lună dacă ar fi avut succes.

„Trebuie să presupunem… că nu am putut finaliza aterizarea pe suprafața lunară”, a spus CEO-ul ispace Takeshi Hakamada. „Inginerii noștri vor continua să investigheze.”

Hakuto sau “iepurele alb” a pierdut comunicarea cu Pământul
Hakuto, care în japoneză înseamnă „iepurele alb”, a intrat pe orbita lunii pe 21 martie și a manevrat pentru a ajunge la 60 de mile deasupra suprafeței înainte de încercarea de coborâre pe sol.

Cu aproximativ 13 minute înainte de “aterizare”, a efectuat o frânare bruscă coborând viteza la 300 km pe oră și la mai puțin de patru km de suprafața lunară, potrivit stirilekanald.ro.

În ultimele două minute, dispozitivul de aterizare a continuat să reducă viteza în timp ce se apropia de locul de aterizare desemnat, luând o orientare verticală.

Trebuia să încetinească de la 15 km/oră la mai puțin de 2 km/h înainte ca propulsoarele principale să se oprească, după care ar trebui să se bazeze pe propulsoare de asistare pentru o coborâre controlată pe sol.

Aproape de sfârșitul acestei faze, compania a pierdut comunicarea cu roverul.

Doar Statele Unite, Rusia și China au reușit să aselenizeze cu succes, în timp ce Japonia, India și Agenția Spațială Europeană au prăbușit sondele trimise pe Lună.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:45

VIDEO: Fanii îi aduc un omagiu lui Tupac după arestarea suspectului de crimă

Fanii lui Tupac Shakur din Las Vegas i-au adus un omagiu rapperului ucis, vineri (29 septembrie), după ce un fost lider de bandă a...

Război în Ucraina – Ziua 584

UPDATE - Concert la Moscova pentru anexarea regiunilor ucrainene, dar fără Putin: evenimentul nu va fi difuzat pe niciun canalÎn Piaţa Roşie din...

Sunt foarte mulți care o măsoară în sondajele de opinie și nu stă rău

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a fost întrebat dacă o vede pe Laura Codruţa Kovesi printre candidaţii la alegerile prezidenţiale de anul viitor. „Da. Anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies