13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn expert al ONU cere eliminarea juntei din Myanmar vinovată de crime...

Un expert al ONU cere eliminarea juntei din Myanmar vinovată de crime și tortură

Tom Andrews, expert al ONU pentru drepturile omului, cere limitarea puterii și chiar eliminarea juntei din Myanmar, ce conduce țara de un an și e responsabilă de crime, teroare și tortură.

Junta de guvernământ din Myanmar a ucis și torturat civili în timp ce desfășura o „campanie de teroare” de un an de la preluarea puterii, a declarat marți (1 februarie) expertul ONU în drepturile omului în Myanmar, cerând înăsprirea sancțiunilor împotriva acesteia.
Tom Andrews, un fost congresman american care ocupă postul independent, a declarat într-o intervenție că a primit mai multe rapoarte despre „ucideri în masă, atacuri asupra spitalelor și a țintelor umanitare, dar și bombardarea și incendierea satelor” în ultimele luni, relatează Reuters.
Junta militară funcționează ca o întreprindere criminală, comitând crime, torturi, răpiri, strămutare forțată, furând în același timp veniturile și confiscând bunurile care aparțin de drept poporului din Myanmar”, a spus Andrews.
„Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri puternice și semnificative pentru a reduce accesul juntei la arme, fonduri și legitimitate”.
Un purtător de cuvânt al juntei nu a luat în seamă apelurile care au solicitat răspunsuri și comentarii.

Un expert ONU cere eliminarea juntei din Myanmar, dar a fost deschisă și o anchetă care va stabili cum au murit peste 1000 persoane

ONU a deschis recent o anchetă privind statul Myanmar și lovitura de stat din iarna trecută când se presupune că mai mult de 1000 de persoane ar fi fost ucise.

Peste 1.000 de persoane s-ar putea să fi fost ucise de la lovitura de stat în Myanmar în circumstanţe care ar putea fi calificate drept crime împotriva umanităţii sau crime de război, a indicat luni şeful anchetatorilor ONU, citat de AFP.

La un an după lovitura de stat din 1 februarie 2021, Nicholas Koumjian, aflat la conducerea Mecanismului de anchetă independent al ONU pentru Myanmar, a anunţat într-un comunicat că a fost „în măsură să adune un număr mare de documente pertinente privind aceste evenimente”.

La 1 februarie 2021, armata din Myanmar a înlăturat-o de la putere pe şefa guvernului civil din ţară, Aung San Suu Kyi, punând astfel capăt unui deceniu de tranziţie democratică şi declanşând o represiune sângeroasă.

„În mod tragic, informaţiile primite în cursul anului trecut sugerează că peste 1.000 de persoane au fost ucise în circumstanţe care ar putea fi calificate drept crime împotriva umanităţii sau crime de război”, a spus Nicholas Koumjian, conform agerpres.ro.

„Forţele de securitate au reţinut mii de civili în circumstanţe care comportă alegaţii credibile de detenţie arbitrară, torturi, violenţe sexuale şi chiar omoruri în detenţie”, a adăugat el într-un comunicat.

Acest mecanism de anchetă a fost „în măsură să adune un mare număr de documente pertinente privind aceste evenimente şi noi adăugăm aproape în fiecare zi informaţii şi probe în acest sens la dosarele noastre”.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă