21.5 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalONU face anchetă în Myanmar după lovitura de stat: peste 1000 de...

ONU face anchetă în Myanmar după lovitura de stat: peste 1000 de persoane ar fi fost ucise

ONU a deschis recent o anchetă privind statul Myanmar și lovitura de stat din iarna trecută când se presupune că mai mult de 1000 de persoane ar fi fost ucise.

Peste 1.000 de persoane s-ar putea să fi fost ucise de la lovitura de stat în Myanmar în circumstanţe care ar putea fi calificate drept crime împotriva umanităţii sau crime de război, a indicat luni şeful anchetatorilor ONU, citat de AFP.

La un an după lovitura de stat din 1 februarie 2021, Nicholas Koumjian, aflat la conducerea Mecanismului de anchetă independent al ONU pentru Myanmar, a anunţat într-un comunicat că a fost „în măsură să adune un număr mare de documente pertinente privind aceste evenimente”.

La 1 februarie 2021, armata din Myanmar a înlăturat-o de la putere pe şefa guvernului civil din ţară, Aung San Suu Kyi, punând astfel capăt unui deceniu de tranziţie democratică şi declanşând o represiune sângeroasă.

„În mod tragic, informaţiile primite în cursul anului trecut sugerează că peste 1.000 de persoane au fost ucise în circumstanţe care ar putea fi calificate drept crime împotriva umanităţii sau crime de război”, a spus Nicholas Koumjian, conform agerpres.ro.

„Forţele de securitate au reţinut mii de civili în circumstanţe care comportă alegaţii credibile de detenţie arbitrară, torturi, violenţe sexuale şi chiar omoruri în detenţie”, a adăugat el într-un comunicat.

Acest mecanism de anchetă a fost „în măsură să adune un mare număr de documente pertinente privind aceste evenimente şi noi adăugăm aproape în fiecare zi informaţii şi probe în acest sens la dosarele noastre”.

ONU a deschis o anchetă în Myanmar după lovitura de stat din februarie 2021 printr-un mecanism de anchetă creat în 2018

Creat de Consiliul ONU pentru drepturile omului în septembrie 2018, acest mecanism de anchetă are mandatul de a culege elemente de probă ce atestă comiterea celor mai grave crime internaţionale şi încălcări ale dreptului internaţional în Myanmar şi constituirea unor dosare în vederea facilitării procedurilor penale.

„Cei care intenţionează să comită crime trebuie să ştie că crimele internaţionale grave sunt imprescriptibile”, a subliniat Koumjian.

„Justiţia internaţională are memoria foarte lungă şi, într-o zi, autorii celor mai grave crime internaţionale comise în Myanmar vor trebui să dea socoteală”, a avertizat el, afirmând că anchetatorii ONU urmăresc „îndeaproape evenimentele”.

La un an după răsturnarea e către armată a guvernului civil, punctele de rezistenţă se multiplică în ţară şi determină junta să-şi intensifice represiunea şi violenţele, ceea ce a dus la strămutarea a zeci de mii de persoane.

Aproape 1.500 de civili au fost ucişi, aproximativ 12.000 arestaţi, potrivit unei organizaţii neguvernamentale locale, care înregistrează cazurile de violuri, torturi şi execuţii extrajudiciare. Recent, militarilor le-au fost imputate mai multe masacre comise în sate.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Escaladarea conflictului în Camerun: războiul civil se profilează în regiune

Conflictul din Camerun continuă să se agraveze. Chris Anu, un purtător de cuvânt de lungă durată al autoproclamatei Republici Ambazonia din Camerun, a declarat...
00:01:31

VIDEO: Oficialii militari din Burkina Faso anunță dizolvarea guvernului

Căpitanul armatei din Burkina Faso, Ibrahim Traore, l-a înlăturat pe liderul militar Paul-Henri Damiba și a dizolvat guvernul, în cea de-a doua lovitură de...

Daea s-a întâlnit cu băncile pentru a identifica soluțiile de sprijin în sectorul agroalimentar

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a identifica soluţii optime în vederea implementării schemelor de sprijin pentru sectorul agroalimentar,...
Ultima oră
Pe aceeași temă