21 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUltimul dintre cele 6 reactoare de la centrala nucleară de la Zaporojie...

Ultimul dintre cele 6 reactoare de la centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectat

Ultimul bloc de reactoare în funcţiune de la centrala nucleară Zaporojie a fost deconectat după ce bombardamentele ruseşti au întrerupt liniile electrice, a anunţat Energoatom din Ucraina, potrivit Sky News.

„În ultimele trei zile, forţele de ocupaţie ruseşti au continuat bombardamentele intensive asupra teritoriului din jurul centralei nucleare Zaporojia”, au anunţat reprezentanţii companiei energetice.

Linia deconectată făcea legătura cu sistemul ucrainean.

Ultimul dintre cele 6 reactoare de la Zaporojie a fost deconectat ca urmare a unui incendiu provocat de bombardamente

„Astăzi, 5 septembrie 2022, ca urmare a unui incendiu provocat de bombardamente, a fost deconectată linia de transport de 330 kV ZaTES – Ferroalloy, adică ultima linie care conecta nodul ZaNPP/ZaTES cu sistemul energetic al Ucrainei! Ca urmare, unitatea de putere nr. 6 a fost descărcată şi deconectată de la reţea, care în prezent alimentează nevoile proprii ale ZNPP”, au precizat cei de la Energoatom Ucraina, potrivit Ziarul Financiar.

Centrala ucraineană a fost capturată de Rusia în martie, dar este încă operată de inginerii Energoatom şi până luni a furnizat electricitate în reţeaua ucraineană.

Echipa AIEA a ONU sosește la centrala nucleară Zaporojie

O echipă de experți de la AIEA(Agenției Internaționale pentru Energie Atomică) ai ONU a sosit joi (1 septembrie) la complexul central nuclear de la Zaporojie din Ucraina pentru a evalua riscul unui dezastru provocat de radiații, după ce a fost amânat câteva ore de bombardamentele din apropierea amplasamentului.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că au încercat să saboteze misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la uzina din sudul Ucrainei, care este controlată de forțele ruse, dar operată de personalul ucrainean.

Condițiile de la centrala nucleară, cea mai mare din Europa, s-au deteriorat de săptămâni, Moscova și Kievul schimbând în mod regulat vina pentru bombardamentele din vecinătate și alimentând temerile legate de un dezastru provocat de radiații în stilul Cernobîl.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De ce cantitate de lapte praf are nevoie un bebeluș pentru a se sătura

Hrănirea corectă a unui bebeluș este esențială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a acestuia. Unul dintre aspectele cheie ale nutriției infantile este asigurarea unei...

Mesaje haioase de 1 Mai. O selecție de urări de Ziua Muncii

Ziua Muncii sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește în fiecare an în țara noastră. În această zi, mulți sunt liberi, însă sunt și persoane...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă