20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUE va antrena 15.000 de militari ucraineni, pe teritoriul Germaniei și Poloniei

UE va antrena 15.000 de militari ucraineni, pe teritoriul Germaniei și Poloniei

Uniunea Europeană a aprobat un program prin care va antrena 15.000 de militari ucraineni, pe teritoriile Poloniei, Germaniei și al altor țări UE.

Programul va avea durata de 24 de luni și se va numi EUMAM Ukraine (EU Military Assistance Mission for Ukraine). UE a alocat pentru această misiune 106,7 milioane de euro.

Primul oficial al UE care a vorbit despre acest program de sprijire a armatei ucrainene a fost Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Borell a precizat că militarii ucraineni se vor instrui în Polonia. Informații oficiale venite de la UE arată că o altă țară care va antrena pe teritoriul ei militari ai Ucrainei este Germania. În cazul Poloniei, tabăra unde s-ar instrui militarii ucraineni ar putea fi la Rzeszów. În această localitate funcționează deja un hub logistic de unde se livrează echipamente militare către Ucraina. De asemenea, alte țări, deocamdată neconfirmate oficial, ar fi interesate să participe la programul EUMAM. Ar putea fi vorba, de exemplu, de Franța și de Spania. În plus, cu toate că nu mai face parte din UE, Marea Britanie ar putea avea un ofițer de legătură la comandamentul misiunii UE. În schimb, în cadrul UE există și o țară, Ungaria, care ar avea rezerve față de misiunea EUMAM.

O decizie finală privind lansarea programului de asistență militară pentru Ucraina era așteptată în ziua de luni, 14 noiembrie 2022, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), programată la Bruxelles. La o asemenea reuniune participă miniștrii Afacerilor Externe din țările membre UE. Din România, la CAE participă ministrul Bogdan Aurescu.

“Şeful diplomaţiei române va susţine continuarea izolării internaţionale a Rusiei şi consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa acestei ţări şi va prezenta analiza părţii române privind implicaţiile agresiunii militare ruse în Ucraina. El va menţiona necesitatea creşterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova, date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securităţii energetice, şi va evidenţia importanţa celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în acest an la iniţiativa sa şi a omologilor german şi francez, reuniune pe care o va coprezida la Paris, pe 21 noiembrie, alături de miniştrii de Externe din Germania şi Franţa”, a precizat un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României.

La data de 17 octombrie 2022, Consiliul UE anunța că misiunea EUMAM va avea scopul “de a contribui la consolidarea capabilității militare a forțelor armate ale Ucrainei de a desfășura în mod eficace operații militare, pentru a-i permite Ucrainei să își apere integritatea teritorială în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, să își exercite în mod efectiv suveranitatea și să protejeze civilii”. Drept răspuns la cererea de sprijin militar primită de UE din partea Ucrainei, programul EUMAM va oferi instruire individuală, colectivă și specializată forțelor armate ucrainene, inclusiv forțelor de apărare teritorială ale acestora, precum și coordonării și sincronizării activităților statelor membre UE care sprijină furnizarea de instruire. Misiunea EUMAM va avea comandamentul operațional la Bruxelles, în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE). Comandantul misiunii va fi viceamiralul francez Hervé Bléjean. El deține, în prezent, funcția de șef de stat major al UE.

Militari ucraineni, pregătiți împotriva unui eventual atac nuclear

Misiunea EUMAM va asigura instruirea de bază pentru 12.000 de militari ucraineni și instruirea de specialitate pentru alți 3.000 de militari ai Ucrainei. Aceștia vor constitui două brigăzi, conform terminologiei militare a UE, sau nouă “grupări tactice”, conform organizării militare a Ucrainei. Cu privire la instruirea specializată, ea se va referi, printre altele, la protecția cibernetică și la apărarea CBRN (chimic, biologic, radiologic și nuclear). Sunt de amintit, în acest sens, atât existența unor obiective nucleare civile pe teritoriul Ucrainei, care au fost ocupate de militari ruși în timpul actualului război, cât și amenințările lansate de Rusia privind posibilitatea folosirii unei arme nucleare tactice împotriva Ucrainei. Primele detașamente militare instruite conform programului EUMAM vor reveni în Ucraina în anul 2023.

În contextul reuniunii de luni, 14 noiembrie, de la Bruxelles, jurnaliștii l-au întrebat pe Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, cum comentează informațiile, tot mai frecvente, conform cărora Ucraina ar trebui să să se pregătească să negocieze cu Rusia. “Ucraina va decide ceea ce are de făcut. Datoria noastră este să o ajutăm”, a răspuns Borrell.

“Astăzi ne intensificăm sprijinul acordat Ucrainei pentru ca această țară să se poată apăra de agresiunea ilegală a Rusiei. Misiunea de asistență militară a UE va instrui forțele armate ucrainene, astfel încât acestea să își poată continua lupta curajoasă. EUMAM nu este doar o misiune de instruire, ci este o dovadă clară că UE va fi alături de Ucraina atât timp cât este necesar”

Josep Borrell,

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă