7.3 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalUE discută desfășurarea unei misiuni navale în Marea Roșia

UE discută desfășurarea unei misiuni navale în Marea Roșia

Statele UE vor discuta săptămâna viitoare trimiterea unei forţe navale europene care să contribuie la protejarea navigaţiei comerciale în Marea Roşie în faţa atacurilor rebelilor houthi din Yemen, au declarat vineri oficiali europeni citaţi de France Presse şi EFE.

Proiectul mobilizării unei astfel de forţe, complementară coaliţiei conduse de SUA, este discutat de mai multe săptămâni la Bruxelles. Dar alcătuirea şi dimensiunea unei astfel de misiuni europene încă nu au fost stabilite. Unele state membre ar fi dispuse să participe, precum Germania, altele nu, cum este Spania, scrie Agerpres.

Conform unui document al Serviciului European de Acţiune Externă scurs în presă, planul care face obiectul consultărilor la Bruxelles sugerează desfăşurarea a cel puţin trei nave de război pentru a proteja navigaţia comercială în Marea Roşie.

Iniţiativa urmează să fie abordată săptămâna viitoare pentru prima dată la nivel european, a confirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Sebastian Fischer, care a adăugat însă că înainte de a fi luată o decizie este nevoie să fie examinate toate implicaţiile legale şi constituţionale.

Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării, Mitko Muller, a venit cu o declaraţie nuanţată. “Trebuie să aşteptăm să vedem care este decizia politică, care este posibilul mandat şi cum este planul de operaţiuni, iar abia atunci se va putea determina care ar fi o posibilă participare a Bundeswehr-ului”, a indicat acest purtător de cuvânt.

O propunere formulată anul trecut viza extinderea misiunii europene Atalanta, axată pe protejarea traficului maritim împotriva piraţilor în largul Somaliei, dar această iniţiativă a fost blocată de Spania.

Această ţară a confirmat vineri că nu va participa nici la eventuala misiune a UE ce va fi discutată de statele membre. “Nu ştim încă dacă UE va face o astfel de misiune”, dar dacă ea va exista “Spania nu va lua parte la aceasta în Marea Roşie întrucât participă deja la 17 misiuni”, a motivat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles.

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului, şi-au multiplicat atacurile în Marea Roşie asupra navelor despre care consideră că au legături cu Israelul, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.

Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat vineri în zori atacuri ţintite asupra unor instalaţii militare ale rebelilor houthi în Yemen, provocând temeri cu privire la o extindere regională a conflictului din Fâşia Gaza.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...
Ultima oră
Pe aceeași temă