21.3 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInternaționalTurcia: Erdogan anunță că alegerile vor avea loc pe 14 mai

Turcia: Erdogan anunță că alegerile vor avea loc pe 14 mai

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat data de 14 mai pentru următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale, confirmând că alegătorii turci se vor prezenta la urne cu o lună mai devreme decât a anunțat anterior.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, în timpul unei conferințe pentru tineret în provincia nord-vestică Bursa, notează euronews.com.

Într-o înregistrare video a evenimentului publicată duminică, Erdogan – care dorește să fie reales – poate fi auzit spunând: “Îi mulțumesc lui Dumnezeu că putem să ne împărtășim calea cu voi, tinerii noștri valoroși, care veți vota pentru prima dată la alegerile care vor avea loc pe 14 mai”.

Erdogan a făcut prima aluzie la organizarea alegerilor pe 14 mai săptămâna trecută, dar a declarat duminică că va face apelul oficial la 10 martie, după care Consiliul Electoral Suprem al Turciei va pregăti alegerile.

Erdogan, în vârstă de 68 de ani, este în funcție din 2003 – mai întâi ca prim-ministru și apoi, din 2014, ca președinte -, dar în acest an se așteaptă ca el să se confrunte cu alegeri dificile și strânse, în timp ce țara se luptă cu o inflație în creștere și o economie tulbure.

Nu este încă clar cine va candida oficial împotriva sa, dar sondajele de opinie arată că Erdogan este în urmă în fața unor potențiali adversari.

În cazul în care niciun candidat nu obține mai mult de 50% din voturi, va avea loc un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă