11.2 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInternaționalTurcia a lovit din nou împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din...

Turcia a lovit din nou împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului

Turcia a anunţat miercuri seară că a desfăşurat noi atacuri aeriene împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, pentru a treia oară după atacul de duminică de la Ankara în care doi ofiţeri de poliţie au fost răniţi, după ce ameninţase mai devreme în cursul zilei cu represalii împotriva luptătorilor kurzi prezenţi în nordul Siriei, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

“Au fost distruse 22 de ţinte, formate din peşteri, adăposturi şi depozite, considerate a fi folosite de organizaţia teroristă”, în timpul atacurilor aeriene de miercuri seară, a anunţat Ministerul turc al Apărării.

Autorii atacului care a rănit doi poliţişti duminică la Ankara au fost instruiţi în Siria, a declarat mai devreme ministrul turc al Afacerilor Externe, ameninţând cu represalii împotriva luptătorilor kurzi prezenţi în nordul Siriei şi în nordul Irakului.

Tot miercuri după-amiază a avut loc în capitala Turciei o întâlnire pe tema siguranţei naţionale care a reunit miniştrii Apărării, Afacerilor Externe, Internelor, precum şi şeful Statului Major al Armatei şi directorul Serviciilor de Informaţii.

“Datorită muncii forţelor noastre de securitate, s-a stabilit că cei doi terorişti au venit din Siria şi au fost antrenaţi acolo”, a declarat Hakan Fidan.

PKK, aflat în luptă armată împotriva autorităţilor turce din 1984, a revendicat responsabilitatea pentru atacul de duminică asupra sediului Ministerului de Interne. Unul dintre cei doi autori ai săi s-a aruncat în aer, iar celălalt a fost împuşcat înainte de a putea intra în sediul ministerului.

“De acum înainte, toate infrastructurile şi instalaţiile, în special energetice, aparţinând PKK şi YPG-ului (Unităţile de protecţie a poporului kurd) din Irak şi Siria constituie ţinte legitime pentru forţele noastre de securitate”, a spus Fidan.”Sfătuiesc terţii să păstreze distanţa faţă de locuri şi persoane afiliate PKK şi YPG”, a adăugat el.

Ministerul turc al Apărării a distribuit miercuri pe X o înregistrare video cu atacuri efectuate marţi seara asupra unor ţinte din nordul Irakului despre care se crede că aparţin PKK.

Ankara descrie YPG-ul – partener al SUA în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic – drept “terorişti” şi îi consideră o extensie a PKK, clasificată drept organizaţie teroristă de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Armata turcă a informat că de duminică a vizat poziţiile luptătorilor PKK din nordul Irakului.

Ministrul irakian al Apărării, Thabet al-Abbassi, va vizita joi Ankara pentru a se întâlni cu omologul său turc, Yasar Guler, potrivit agenţiei de ştiri de stat Anadolu.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Regatul Unit a confirmat că un “oficial din serviciul de informaţii” al administraţiei autonome kurde din nord-estul Siriei a fost ucis marţi.

Liderul Forţelor Democratice Siriene (SDF, o coaliţie susţinută de SUA) Mazloum Abdi a negat miercuri că autorii atacului de la Ankara ar fi venit din administraţia autonomă kurdă din nordul Siriei.”Turcia caută pretexte pentru a-şi legitima atacurile în curs împotriva regiunii noastre şi pentru a lansa o nouă agresiune militară”, a spus el pe reţelele de socializare.”Ameninţarea de a viza infrastructura regiunii, resursele economice şi oraşele populate este o crimă de război, lucru la care am fost deja martori”, a adăugat el.

Între 2016 şi 2019, Turcia a efectuat trei operaţiuni majore în nordul Siriei împotriva forţelor şi organizaţiilor kurde.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Şase din zece români renunţă să cumpere produse eco din cauza preţurilor mari (studiu)

Şase din zece români (58%) renunţă la produsele sustenabile din cauza costului mai ridicat al acestora, în timp ce 38% dintre cumpărători sunt atenţi...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...

Tinmar înhață contractul de 100 milioane de lei de la RAJA Constanța

La licitația pentru furnizarea de energie pentru RAJA Constanța s-a dat o luptă în doi: Oancea de la Tinmar și Tudose de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă