8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internațional„Troc” modern în Orientul Mijlociu: Irakul va plăti gaze iraniene cu petrol

„Troc” modern în Orientul Mijlociu: Irakul va plăti gaze iraniene cu petrol

Irakul îşi va plăti importurile de gaze iraniene furnizând petrol Teheranului, o modalitate de a ocoli mecanismul laborios urmat în prezent şi negociat iniţial cu Washingtonul pentru a nu contraveni sancţiunilor americane, a anunţat marţi premierul Mohammed Shia al-Sudani, relatează AFP.

Din cauza sancţiunilor americane împotriva Iranului, Bagdadul nu poate plăti direct Teheranul pentru gazul său. Banii sunt depuşi într-un cont bancar irakian, care permite Iranului doar să achiziţioneze produse specifice din sectoarele alimentare şi farmaceutice.

Procesul este întotdeauna foarte anevoios şi întârzierile se înlănţuie. Pentru a obliga Bagdadul să-şi plătească restanţele, Teheranul îşi suspendă regulat livrările de gaze, care sunt esenţiale pentru centralele electrice irakiene, deoarece acestea acoperă o treime din nevoile ţării.

În ultimele zece zile, Iranul şi-a redus la jumătate aprovizionarea cu gaze a Irakului, din cauza facturilor neplătite de peste 11 miliarde de euro, depuse în acest cont bancar, dar pe care Teheranul nu îl poate folosi, a recunoscut marţi seară premierul irakian într-un discurs televizat.

“Întrucât partea americană nu a dat autorizaţiile necesare pentru transferul de fonduri (…), furnizarea de gaz iranian a fost oprită”, a deplâns al-Sudani.

“Nu am putut obţine autorizaţia de a transfera toate aceste facturi neplătite, astfel încât vecinul nostru iranian să poată continua să ne furnizeze” gaz, a adăugat el, referindu-se la “complexitatea” “mecanismului de transfer”, “severitatea sancţiunilor” şi “procedurile complicate ale Trezoreriei americane”, dar recunoscând o plată recentă de 1,8 miliarde de euro.

Washingtonul nu a reacţionat deocamdată la declaraţia irakiană.

Un “acord” a fost, însă, negociat cu o delegaţie iraniană venită la Bagdad: “schimbul în natură, adică vom da petrol brut sau păcură grea în schimbul gazului iranian”, a anunţat premierul.

“În acest fel, putem garanta continuitatea alimentării cu gaz”, a rezumat el.

În ultimele zile, tăierile de gaze iraniene au agravat întreruperile zilnice de curent, într-un moment în care temperaturile la Bagdad şi în sudul ţării se apropie de 50 de grade, provocând o puternică nemulţumire a populaţiei, într-o ţară cu infrastructura în declin şi minată de corupţie.

Criza din Orientul Mijlociu a fost speculată eficient de Iran. Ce va câștiga Teheranul

În contextul haosului regional, în Liban, în Siria, în Irak până în Yemen, Iranul şi-a extins sfera de influenţă – o dominaţie politică, economică şi militară.

Ambiţiile regionale ale Iranului, aşa cum apar prin acţiunile Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (CGRI), s-au concretizat prin punerea în funcţiune a unui culoar terestru ce leagă Teheran de Mediterana trecând prin Irak, Siria şi Liban, subliniază numeroşi experţi.

Securizarea unei căi terestre ce traversează regiunea permite trecerea liberă de arme şi combatanţi afiliaţi Gardienilor în zonele pe care Iranul încearcă să le controleze, ceea ce va extinde influenţa în regiune.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă