6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieTineri pierduți între bănci și birouri: un sfert din Generația Z lucrează...

Tineri pierduți între bănci și birouri: un sfert din Generația Z lucrează în joburi nepotrivite

Conform World Economic Forum, până în 2025, 40% dintre angajați vor avea nevoie de recalificare, din cauza progreselor rapide ale AI

România se confruntă cu una dintre cele mai mari discrepanțe între educație și cerințele reale ale pieței muncii. La nivelul UE, avem cea mai mare rată de tineri care nu lucrează, iar aproape un sfert dintre aceștia, ajung în joburi nepotrivite. Soluția stă în consiliere vocațională mai bună și mentorat, spune fondatorul unei platforme educaționale.  

Tinerii din România se confruntă cu incertitudini în carieră de la o vârstă fragedă: peste 40% dintre elevii de 15 ani nu au un plan profesional, iar la finalul studiilor universitare, unul din patru absolvenți ajunge să ocupe un loc de muncă, pentru care este supracalificat. Într-un context economic unde rata șomajului în rândul tinerilor atinge 17,3%, depășind media europeană de 14%, această lipsă de direcție în orientarea profesională, scoate în evidență un decalaj alarmant între educație și cerințele pieței muncii.

Fondatorul platformei Neoversity, Tinu Bosinceanu, crede că tipul de educație, bazat pe  adaptarea la nevoile specifice ale studentului și eliminarea claselor tradiționale, poate redefini nu doar traseul profesional, ci și viitorul tinerilor, adaptând educația la o piață a muncii aflată într-o continuă transformare.

„Ne inspirăm din modelele de succes ale țărilor nordice, unde sistemele duale de educație și colaborările cu firmele, contribuie la scăderea ratei de supracalificare. Este un dezechilibru clar între educație și cerințele pieței muncii. Pentru Generația Z și, în curând, și pentru Alpha, acest decalaj este un obstacol serios în realizarea potențialului lor,” a afirmat Tinu Bosinceanu.

Problema este accentuată și de lipsa consilierii profesionale în școli: 55% dintre tinerii din Generația Z spun că ar fi avut nevoie de o orientare mai bună pentru carieră. Mulți își finalizează studiile fără o direcție clară, în special în domenii precum științele sociale, umaniste și arte. Acest decalaj între educație și piața muncii îi forțează pe mulți tineri să ajungă în sectoare care nu le valorifică pe deplin competențele, cele mai comune fiind retail, ospitalitate și administrație.

„Prin parteneriate strategice, identificăm oportunități de internshipuri și locuri de muncă relevante, asigurându-ne că studenții noștri intră pe piața muncii echipați pentru succes, într-un mediu profesional dinamic și mereu în schimbare,” a mai precizat Tinu Bosinceanu.

Conform World Economic Forum, până în 2025, 40% dintre lucrători vor avea nevoie de recalificare, din cauza progreselor rapide ale AI, iar raportul OECD „Skills for 2030” adaugă că, pentru a rămâne competitivi, angajații trebuie să dobândească abilități noi în mod continuu, ceea ce implică flexibilitate, o atitudine pozitivă față de învățare și curiozitate.

Această nevoie de recalificare se reflectă deja în datele disponibile despre Generația Z, recunoscută pentru abilitățile digitale: 57% dintre aceștia consideră că trebuie să dobândească noi competențe, pentru a rămâne competitivi, iar 43% recurg la platforme online de cursuri, pentru a compensa lipsurile din educația formală.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Eficiență sau austeritate? Posturile ocupate în sectorul public românesc, în scădere în septembrie 2024

Statistica Ministerului Finanțelor arată că sunt mai puțini angajați în sistemul public din România Numărul angajaților din instituțiile și autoritățile publice din România a...

China este interesată să cumpere din România lucernă și piei de bovine

În perioada următoare, vor fi deschise piețele din Tunisia și Kuweit pentru exportul de animale, anunță ANSVSA Una dintre destinațiile importante în care țara noastră...

Bitcoin se apropie de pragul de 80.000 de dolari, impulsionat de victoria lui Trump și de un Congres pro-cripto

Bitcoin a atins un nou record duminică, urcând la 79.771 de dolari, pe fondul entuziasmului generat de poziția pro-cripto a președintelui ales Donald Trump...
Ultima oră
Pe aceeași temă