TikTok a revenit în magazinele de aplicații din SUA ale Apple și Google, după ce fostul președinte Donald Trump a decis să amâne interdicția impusă platformei chineze de social media.
TikTok, „back” to SUA
Inițial, aplicația fusese retrasă din magazinele digitale, deoarece legea intrată în vigoare pe 19 ianuarie obliga compania chineză ByteDance să vândă TikTok din motive de securitate națională sau să se confrunte cu o interdicție totală în Statele Unite.
La doar o zi după intrarea în vigoare a legii, Trump a emis un ordin executiv prin care a întârziat aplicarea acesteia cu 75 de zile, permițând TikTok să funcționeze temporar în SUA. Cu toate că platforma și-a reluat activitatea, Apple și Google au întârziat să o repună în magazinele lor digitale, așteptând clarificări privind eventualele sancțiuni. În cele din urmă, Trump a garantat că niciuna dintre companii nu va fi penalizată pentru găzduirea aplicației.
CITEȘTE ȘI – OpenAI va oferi acces nelimitat la viitorul model GPT-5 pentru toți utilizatorii
TikTok, care a fost a doua cea mai descărcată aplicație din SUA anul trecut, a anunțat că versiunea sa actualizată este din nou disponibilă pentru utilizatori. Datele firmei de analiză Sensor Tower arată că platforma a înregistrat peste 52 de milioane de descărcări în 2024, 52% dintre acestea provenind din Apple App Store și 48% din Google Play.
Legea care forțează ByteDance să vândă operațiunile TikTok din SUA a fost adoptată în aprilie, în timpul administrației Biden, și a fost motivată de temerile că guvernul chinez ar putea folosi aplicația pentru a spiona utilizatorii americani.
Aceasta este prima tentativă a SUA de a interzice o platformă majoră de social media și oferă guvernului autoritatea de a restricționa sau de a impune vânzarea altor aplicații deținute de companii chineze.
Între timp, incertitudinea privind viitorul TikTok a atras mai mulți potențiali cumpărători. Printre aceștia se numără Frank McCourt, fostul proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, dar și alți investitori interesați de achiziționarea platformei, care este evaluată la aproximativ 50 de miliarde de dolari.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!