19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăCoronavirusTestele antigen, mai puțin sensibile la Omicron

Testele antigen, mai puțin sensibile la Omicron

Testele antigen pentru depistarea COVID-19, rapide, sunt mai puţin sensibile la varianta Omicron decât la cele anterioare, au avertizat autorităţile sanitare americane.

Astfel, aceste teste au mai multe şanse să indice un rezultat negativ în ciuda unei infecţii – faimoasele fals negative – dacă o persoană este infectată cu Omicron.

“Datele preliminare sugerează că testele antigen detectează bine varianta Omicron, dar cu o sensibilitate redusă”, a declarat într-un comunicat spus Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA).

Agenţia a precizat, însă, că va autoriza în continuare utilizarea acestora, urmând instrucţiunile precise de utilizare.

“Dacă o persoană testează negativ cu un test antigen, dar este suspectată că are COVID-19, de exemplu având simptome sau o probabilitate mare de infecţie din cauza expunerii, este importantă continuarea cu un test molecular (sau PCR)”, potrivit FDA.

Testele rapide detectează antigenii prezenţi la suprafaţa virusului, în timp ce testele PCR caută materialul genetic al virusului. Primele erau deja mai puţin sensibile decât cele din urmă, aminteşte agenţia.

Iar sensibilitatea lor este acum afectată din cauza numeroaselor mutaţii ale variantei Omicron.

Utilizarea testelor antigen

În Statele Unite, aceste kituri de testare acasă din ce în ce mai populare au lipsit recent, odată cu creşterea bruscă a contaminărilor legate de Omicron şi cu sezonul sărbătorilor de sfârşit de an.

În România, testele antigen pe bază de salivă, folosite pentru testarea elevilor, preșcolarilor și angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar au dat naștere unor numeroase scandaluri legate de calitatea, dar și de eficiența lor.

În lume, specialiștii în Sănătate recomandă însă utilizarea testelor antigen, ce pot fi utilizate acasă.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență după bombardamentul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de 28 mai 2024, în care va discuta atacul aerian executat...

Mutarea cu care Ciolacu a căștigat bătălia pentru creșterea salariului minim

Salariul minim se majorează de la 1 iulie cu 400 de lei, așa cum PSD a anunțat în urmă cu câteva luni. Decizia a...

Rusia anunță că a doborât o dronă la periferia Moscovei

Rusia a anunţat luni că a doborât o dronă la periferia Moscovei şi a impus restricţii de zbor pentru mai puţin de o oră...
Ultima oră
Pe aceeași temă