28.2 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeȘtirile zileiTatăl lui Mahsa Amini a fost reținut pentru scurt timp în Iran

Tatăl lui Mahsa Amini a fost reținut pentru scurt timp în Iran

Tatăl lui Mahsa Amini a fost reținut pentru scurt timp sâmbătă, au declarat grupurile pentru drepturile omului, pe fondul unei prezențe intense a forțelor de securitate, la prima aniversare a morții fiicei sale, în custodia poliției iraniene, care a declanșat luni de proteste antiguvernamentale, potrivit Reuters.

Forțele de securitate iraniene l-au reținut pentru scurt timp pe tatăl lui Mahsa Amini în custodia poliției sâmbătă (16 septembrie), la prima aniversare de la moartea fiicei sale.

Mass-media afiliată statului a raportat arestarea mai multor așa-zis citați „contrarevoluționari” și „teroriști” din întreaga țară. S-a spus că forțele de securitate au dejucat comploturile de a crea tulburări în jurul demonstrațiilor ilegale.

Moartea tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției morale anul trecut, pentru că ar fi încălcat codul vestimentar obligatoriu al Republicii Islamice, a declanșat luni de proteste.

Și, la un an, prezența masivă a forțelor de securitate a fost desfășurată sâmbătă în zonele majoritar kurde ale Iranului, în așteptarea tulburărilor. Asta spun grupurile pentru drepturile omului.

Dar imaginile de pe rețelele de socializare au arătat proteste aparente în diferite orașe.

Rețeaua pentru drepturile omului din Kurdistan spune că tatăl lui Mahsa Amini, Amjad, a fost avertizat să nu marcheze aniversarea morții fiicei sale înainte de a fi eliberat.

Agenția de presă oficială a Iranului IRNA a negat că Amjad Amini a fost arestat.

Dar nu a spus dacă a fost reținut pentru scurt timp sau doar avertizat. Moartea lui Mahsa Amini a reprezentat cel mai mare spectacol de opoziție față de autorități, din ultimii ani. Mulți au cerut încetarea a peste patru decenii de guvernare clericală șiită. Grupul pentru drepturi spune că peste 500 de oameni au fost uciși în proteste.

Totodată, Iranul a efectuat șapte execuții legate de tulburări.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Alertă în Galați, după o bubuitură puternică raportată în această dimineață

Mai multe echipaje de la ISU, IPJ, Jandarmerie, Armată, Poliţia de Frontieră fac căutări, în această dimineaţă, în cartierul Dimitrie Cantemir, aflat la marginea...

Explozie urmată de incendiu, la o locuință din Tărtășești

O explozie s-a produs, vineri seară, la o locuinţă din Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa, deflagraţia fiind urmată de un incendiu. Pompierii intervin cu mai...

Alertă în Galați, după o bubuitură puternică raportată în această dimineață

Mai multe echipaje de la ISU, IPJ, Jandarmerie, Armată, Poliţia de Frontieră fac căutări, în această dimineaţă, în cartierul Dimitrie Cantemir, aflat la marginea...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies