Tribunalul de Arbitraj Sportiv(TAS) de la Lausanne a menținut deciziile dictate de UEFA în urma incidentelor petrecute la meciul România – Kosovo, disputat pe 15 noiembrie, pe Arena Națională din București, în Liga Națiunilor, a anunțat, joi, Federația Română de Fotbal, pe site-ul oficial.
„Joi, 13 februarie 2025, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunțat decizia în privința apelului Federației Române de Fotbal în urma sancțiunilor UEFA după partida România – Kosovo, din noiembrie 2024. TAS a menținut atât sancțiunea privind disputarea unui meci de pe teren propriu fără spectatori, cât și sancțiunea financiară primită din partea comisiei UEFA”, precizează sursa citată.
Naționala României va debuta în preliminariile Cupei Mondiale din 2026 în data de 21 martie, împotriva Bosniei-Herțegovina, pe teren propriu.
Partida România – Kosovo nu s-a încheiat pe teren, după ce echipa oaspete a refuzat să mai continue jocul cu mai puțin de două minute până la finalul minutelor adiționale. Arbitrul a fost nevoit să fluiere finalul meciului după o așteptare de peste o oră, timp în care doar echipa României a rămas pe teren.
UEFA a decis pe 20 noiembrie că ”meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale Federației Române de Fotbal și Federației de Fotbal din Kosovo, jucat pe 15 noiembrie 2024, este declarat pierdut de Federația de Fotbal din Kosovo (considerat pierdut cu 0-3) pentru responsabilitatea de a nu fi jucat meciul în întregime (conform articolului 25.01 din regulamentul UEFA Nations League)”.
Totodată, federația din Kosovo a fost amendată cu 6.000 de euro, pentru ”comportamentul nepotrivit al echipei sale”.
FRF va trebui să plătească amenzi în valoare de 128000 de euro
La rândul său, FRF a fost găsită vinovată de mai multe încălcări ale regulamentului și a fost sancționată amenzi în valoare totală de 128.000 de euro.
UEFA a decis ”să amendeze FRF cu suma de 50.000 de euro și joace porțile închise următorul meci ca federația gazdă, din cauza comportamentului rasist și/sau discriminatoriu al suporterilor (în legătură cu scandări xenofobe antimaghiare)”.
Totodată, FRF a fost amendată cu 30.000 de euro pentru transmiterea de ”mesaje politice provocatoare, nepotrivite pentru un eveniment sportiv”.
FRF a mai fost sancționată cu amenzi de 9.000 de euro – pentru aruncarea de obiecte, de 4.500 de euro – pentru aprinderea de torțe, 8.000 de euro – pentru folosirea de lasere, 12.500 de euro – pentru manifestări în timpul imnurilor și cu 14.000 de euro pentru blocarea căilor de acces.
De asemenea, FRF a fost avertizată pentru comportamentul nepotrivit al echipei naționale.
Meciul dintre naționala de fotbal a României și Kosovo a fost abandonat la scorul de 0-0, pe 15 noiembrie, pe Arena Națională din București, în Grupa C2 din Liga Națiunilor, după ce echipa oaspete s-a retras de pe teren în min. 90+5.
Meciul, care a fost la câteva zeci de secunde de a se încheia natural, după timpul suplimentar acordat de arbitru, s-a încheiat grotesc, cu echipa Kosovo părăsind terenul fără un motiv plauzibil, în ciuda încercărilor arbitrului de a-i determina pe jucătorii oaspeți să rămână pe gazon.
După o întrerupere de circa 70 de minute, arbitrul danez Morten Krogh a revenit pe teren și a fluierat sfârșitul meciului doar în prezența jucătorilor români.
Incidentele au izbucnit în min. 90+5, când căpitanul oaspeților, Amir Rrahmani, jucător la Napoli, l-a bruscat pe Denis Alibec, iar jucătorii celor două echipe s-au implicat în busculadă. Conflictul a fost aplanat în cele din urmă, iar arbitrul Krogh a dat trei cartonașe galbene, primite de Rrahmani, Alibec și Dellova.
România a primit lovitură liberă, dar jucătorii au continuat să se îmbrâncească în careu înaintea executării ei, iar jucătorii kosovari au decis să părăsească terenul.
În condițiile în care România a câștigat meciul tur, de la Prishtina, cu 3-0, Kosovo avea nevoie de cel puțin o victorie la acest scor la București pentru a păstra șanse de a câștiga grupa și a promova în Liga B.
România și Serbia nu recunosc Kosovo
Jucătorii kosovari și-au motivat acțiunea prin faptul că unii spectatori ar fi scandat ”Serbia, Serbia”. Kosovo și-a declarat independența, dar nu este recunoscută de Serbia și nici de România.
Kosovo a părăsit terenul din aceleași motive și la meciul dintre cele două echipe din septembrie 2023, în preliminariile EURO 2024, dar jucătorii kosovari au revenit atunci pe gazon după circa o oră și meciul s-a putut încheia (2-0 pentru România).
În urma deciziei UEFA, România a terminat C2 cu 18 puncte și a promovat în Liga B. Kosovo s-a clasat pe locul al doilea, cu 12 puncte, Cipru a terminat pe trei, cu 6 puncte, iar Lituania pe ultimul loc, fără vreun punct.
Veste proastă pentru Kosovo! TAS nu consideră cazul România – Kosovo legat de rasism
Decizia UEFA de a acorda victoria României la masa verde a provocat nemulțumiri în tabăra kosovară, însă un expert TAS susține că acuzațiile de rasism nu se justifică.
UEFA a hotărât ca România să câștige cu 3-0 la masa verde partida abandonată împotriva Kosovo în Liga Națiunilor, considerând că vina principală pentru întreruperea jocului aparține echipei oaspete. Deși România a fost sancționată cu amenzi cumulate de 128.000 de euro și obligată să joace următorul meci cu porțile închise, decizia de acordare a victoriei a rămas în favoarea „tricolorilor”.
UEFA a sancționat România, dar a menținut victoria la masa verde
Kosovarii, nemulțumiți de verdict, au anunțat că vor face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), argumentând că sancțiunile dictate împotriva României sunt suficiente pentru a justifica o schimbare a rezultatului meciului. Avocatul Federației Kosovare de Fotbal, Taulant Hodaj, susține că există șanse ca TAS să acorde victoria Kosovo, bazându-se pe acuzații legate de rasism, xenofobie și comportament discriminatoriu din partea fanilor români.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!