12.5 C
București
marți, 22 aprilie 2025
AcasăInternaționalȚările baltice și Polonia vor retragerea din acordul care interzice minele antipersonal

Țările baltice și Polonia vor retragerea din acordul care interzice minele antipersonal

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au anunțat marți că iau în calcul retragerea din Convenția de la Ottawa, tratatul internațional care interzice utilizarea minelor antipersonal.

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia susțin că au nevoie de „flexibilitate și libertate de alegere” pentru a-și consolida apărarea împotriva amenințărilor venite dinspre Rusia și Belarus, potrivit unei declarații comune.

„Amenințările militare la adresa statelor NATO care se învecinează cu Rusia și Belarus s-au intensificat semnificativ”, au transmis reprezentanții celor patru țări, subliniind că este esențial să fie analizate toate opțiunile pentru întărirea capacităților defensive.

Un nou semnal de alarmă privind securitatea pe flancul estic

Această inițiativă reflectă îngrijorarea crescută a statelor din estul NATO cu privire la apărarea împotriva Rusiei, mai ales după invazia Ucrainei din 2022.

Decizia celor patru țări vine în contextul unei dezbateri similare în Finlanda, unde parlamentul ar putea vota retragerea din tratat înainte de vară.

Cu toate acestea, ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, a precizat că Estonia nu are în prezent planuri de a dezvolta, stoca sau utiliza mine antipersonal, dar deciziile legate de Convenția de la Ottawa trebuie luate în solidaritate și coordonare regională.

Creșterea cheltuielilor pentru apărare

În fața agresiunii ruse, toate cele patru țări își măresc rapid bugetele pentru apărare. Lituania, Estonia și Polonia susțin deja alocarea a 5% din PIB pentru acest sector, un nivel peste obiectivul NATO de 2%, dar în linie cu propunerile fostului președinte american Donald Trump privind cheltuielile militare ale statelor membre.

Polonia a mers și mai departe, semnalând deja posibilitatea retragerii din Convenția de la Ottawa. Premierul Donald Tusk a anunțat, la începutul lunii, că țara sa analizează inclusiv ieșirea din Convenția de la Dublin privind munițiile cu dispersie, semnată în 2008. 

Tusk a reafirmat obiectivul dublării efectivelor armatei și transformării Poloniei într-o putere nucleară, ca măsură de descurajare a agresiunii ruse.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă