32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanTalibanii marchează doi ani de la revenirea la putere în Afganistan

Talibanii marchează doi ani de la revenirea la putere în Afganistan

Talibanii afgani marchează cea de-a doua aniversare a revenirii la putere, sărbătorind preluarea controlului asupra Kabulului și instaurarea a ceea ce ei descriu ca fiind securitatea în întreaga țară sub un “sistem islamic”, transmite Al Jazeera.

“La cea de-a doua aniversare a cuceririi Kabulului, dorim să felicităm națiunea mujahedinilor (n.r. persoană implicată în apărarea Islamului) din Afganistan și le cerem să îi mulțumească lui Allah cel Atotputernic pentru această mare victorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-un comunicat.

“Acum că securitatea generală este asigurată în țară, întregul teritoriul țării este gestionat sub o singură conducere, un sistem islamic este în vigoare și totul este explicat din unghiul Sharia (n.r. legea islamică)”, a declarat Mujahid.

Marți, securitatea a fost strictă în capitala Kabul, soldații intensificând controalele.

Convoaie de membri ai talibanilor s-au adunat în Piața Massoud, lângă clădirea abandonată a ambasadei SUA. Unii dintre bărbați purtau arme, în timp ce alții își făceau selfie-uri în timp ce imnurile răsunau și băieții vindeau steagul alb al mișcării inscripționat cu declarația de credință islamică.

În Herat, în vest, o mulțime de susținători ai talibanilor a scandat: “Moarte europenilor, moarte occidentalilor, trăiască emiratul islamic din Afganistan, moarte americanilor”.

O paradă militară a fost anulată în Kandahar, leagănul mișcării talibane, de unde liderul suprem al acesteia, Hibatullah Akhunzada, conduce prin decret. Akhunzada a anulat el însuși parada pentru a nu deranja publicul, au declarat jurnaliștilor oficiali provinciali.

Guvernul taliban nu este încă recunoscut în mod oficial de nicio țară. Comunitatea internațională continuă să se gândească cum și dacă să se implice sau nu cu autoritățile talibane.

După o ofensivă fulgerătoare în momentul în care forțele străine conduse de SUA se retrăgeau după 20 de ani de război neconcludent, talibanii au intrat în capitală la 15 august 2021, în timp ce președintele susținut de SUA, Ashraf Ghani, fugea, iar forțele de securitate afgane, înființate cu ani de sprijin occidental, se dezintegrau.

Afganistanul se bucură de o pace nemaiîntâlnită de zeci de ani, dar Organizația Națiunilor Unite afirmă că au avut loc zeci de atacuri asupra civililor, unele revendicate de gruparea armată ISIL (ISIS).

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Reacția lui Marcel Ciolacu după victoria naționalei României

România a reușit o victorie istorică la EURO! "Tricolorii" lui Edi Iordănescu au învins Ucraina, scor 3-0, într-un duel superb. Toată lumea s-a bucurat de...

Cum se modifică Legea achizițiilor publice

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență care va modifica Legea achizițiilor publice, informează o știre...

Se deschid ștrandurile de la Sovata

Pe 21 iunie, se deschid ștrandurile la Sovata și vara își intră oficial în drepturi. E deja binecunoscut că, la Sovata, vara începe odată...
Ultima oră
Pe aceeași temă