3.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăTabloul economic la finalul anului 2024: Provocări sindicale și economice pentru România

Tabloul economic la finalul anului 2024: Provocări sindicale și economice pentru România

La finalul anului 2024, Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” prezintă un raport detaliat privind situația economică și perspectivele din punctul de vedere al drepturilor lucrătorilor.

Într-un context economic marcat de deficit bugetar ridicat, inflație persistentă și creștere economică susținută de consumul privat, sindicaliștii subliniază nevoia unor măsuri urgente pentru a redresa echitatea socială și a proteja angajații.

România încheie 2024 cu un deficit bugetar alarmant, situat la 8% din PIB, depășind cu mult media europeană de 3,5%.

Principala problemă identificată de raport este nivelul scăzut al veniturilor bugetare, care reprezintă doar 33,7% din PIB, unul dintre cele mai mici din Europa.

În contrast, cheltuielile publice, de 40,3% din PIB, sunt sub media europeană, contrazicând percepțiile conform cărora acestea ar fi excesive.

Un aspect critic evidențiat este gradul scăzut de colectare fiscală, în special TVA, unde România pierde aproximativ 37% din veniturile estimate. Sindicaliștii cer o reformă fiscală care să includă măsuri progresive și combaterea evaziunii fiscale, pentru a asigura o mai bună distribuție a resurselor.

Perspective economice pentru 2025

Pentru 2025, creșterea economică este prognozată la 2,5%, bazată pe cererea externă și investițiile private. Totuși, incertitudinea politică și tensiunile fiscale reprezintă riscuri majore, care ar putea încetini acest avans.

Raportul subliniază importanța investițiilor în formarea capitalului uman și stabilitatea politică pentru a sprijini o dezvoltare economică echitabilă.

Raportul contrazice percepția larg răspândită conform căreia sectorul public ar fi o povară pentru buget. Cheltuielile salariale publice, deși majorate în ultimii ani, rămân la un nivel mediu în raport cu celelalte state UE.

În trimestrul al doilea al anului 2024, 49,9 miliarde de lei au fost direcționați către salarizarea angajaților din administrația publică, reprezentând 27,7% din cheltuieli – o proporție constantă față de anii anteriori.

Sindicaliștii subliniază că numai printr-un angajament ferm pentru protejarea drepturilor lucrătorilor și reducerea inegalităților, România poate asigura o dezvoltare economică sustenabilă.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Forțele nord-coreene din Kursk ar putea fi anihilate complet până în aprilie

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că întregul contingent nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk din Rusia ar putea fi distrus până la mijlocul...

Honor lansează Magic7 Pro în România: Un smartphone cu AI integrat

Brandul global de tehnologie Honor a lansat modelul Magic7 Pro pe piața din România, au anunțat reprezentanții companiei într-un eveniment organizat în Slovenia. Honor Magic7...
Ultima oră
Pe aceeași temă