21 C
București
vineri, 27 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalSuedia e în alertă după ce drone neidentificate au ajuns lângă trei...

Suedia e în alertă după ce drone neidentificate au ajuns lângă trei centrale nucleare

Serviciul de Securitate din Suedia a preluat, luni, o investigaţie privind prezenţa neautorizată a unor drone rămase neidentificate în apropierea a trei centrale nucleare, incidente produse pe fondul tensiunilor cu Rusia.

Incidentele cu drone au avut loc vineri, la centralele nucleare Forsmark, Oskarshamn şi Ringhals. Autorităţile au mobilizat echipaje de poliţie şi elicoptere pentru depistarea dronelor, dar nu au interceptat niciun aparat.

Investigaţia a fost preluată luni de Serviciul suedez de Securitate. Incidentele au avut loc în contextul în care Suedia a mobilizat militari pe Insula Gotland, din cauza intensificării activităţilor militare ruse în zona Mării Baltice.

„La modul general, ameninţările de securitate la adresa Suediei s-au intensificat, existând informaţii despre riscuri mai ample şi o imagine mai complexă asupra ameninţărilor”, a transmis Serviciul suedez de Securitate, potrivit agenţiei Reuters, anunță epicnews.ro.

Suedia este în alertă dinainte de incidentul cu drone din preajma a trei centrale nucleare

Forţele armate ale Suediei au anunţat joi intensificarea activităţilor militare de pe insula Gotland din Marea Baltică, din cauza tensiunilor ridicate dintre Rusia şi NATO, transmite Reuters. Insula este situată la circa 330 de km de Kaliningrad, unde se află cartierul general al Flotei Baltice a Rusiei.

„Începând de azi, vom avea patrule care vor putea fi văzute în anumite locuri, inclusiv în (oraşul) Visby”, a declarat purtătorul de cuvânt al regimentului din Gotland, Tomas Anshammar. În 2019, Suedia a instalat în Gotland, cea mai mare insulă suedeză, un sistem modernizat de apărare împotriva rachetelor sol-aer, potrivit Agerpres.

Moscova a îngrijorat Occidentul prin concentrarea de trupe lângă frontiera cu Ucraina. Există temerea că forţele ruse ar putea invada această ţară, deşi partea rusă dezminte că ar avea astfel de intenţii. Rusia susţine că îşi poate desfăşura forţele pe propriul teritoriu aşa cum doreşte.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Manifest pentru un mod de viață

Studii medicale recente arată două lucruri importante pentru sănătatea ființei umane: stresul și obezitatea fac ravagii în societățile dezvoltate economic. Din aceste două suferințe,...

Oleg Chiseliov: “Putinismul îmbină doctrina naționalistă și imperialismul rus”

Oleg Chiseliov are 17 ani.  Elev în clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Pro Succes” din Chișinău, Republica Moldova, e un unionist convins și...
Ultima oră
Pe aceeași temă