-1 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalSUA vor să afle dacă Iranul este sincer privind programul nuclear

SUA vor să afle dacă Iranul este sincer privind programul nuclear

SUA au afirmat miercuri, în ajunul reluării negocierilor pentru salvarea acordului privind programul nuclear al Iranului, că vor stabili rapid dacă Iranul este în sfârşit gata să discute „cu bună-credinţă”, avertizând în acelaşi timp că fereastra devine „foarte, foarte îngustă”, notează AFP.

Uniunea Europeană, coordonatoarea discuţiilor indirecte dintre Washington şi Teheran, a confirmat că acestea vor fi reluate joi la Viena, după o pauză de câteva zile.

Emisarul american Rob Malley „se va alătura discuţiilor în weekend”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, conform agerpres.ro.

Aceste negocieri, care au început în aprilie, au fost suspendate în iunie din cauza alegerii unui nou preşedinte iranian, pentru a fi reluate abia săptămâna trecută.

SUA și europenii au lansat au lansat un atac dur, acuzând Iranul de regres față de primăvară

După o săptămână de tratative, americanii şi europenii deopotrivă i-au acuzat pe iranieni că au făcut paşi înapoi în raport cu rundă din primăvară. Washingtonul a avertizat că nu va lăsa Teheranul să blocheze negocierile pentru mult timp în timp ce îşi dezvoltă programul atomic – fără a fixa un ultimatum deocamdată.

Următoarele câteva zile arată prin urmare ca un ultim efort diplomatic înaintea unui eşec care pare din ce în ce mai posibil.

„Ar trebui să ştim destul de curând dacă iranienii se vor întoarce să negocieze cu bună-credinţă”, a spus Ned Price. „Nu cred că va trebui să aşteptaţi mult între reluarea acestei sesiuni şi momentul în care Statele Unite şi aliaţii şi partenerii noştri vor putea spune dacă iranienii s-au întors cu voinţa de a negocia în mod semnificativ”, a menţionat el.

Dar, folosind expresia şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, el a avertizat că „fereastra de tir pentru negocieri” devine „foarte foarte îngustă”.

„Nu va fi întotdeauna în interesul nostru să căutăm o revenire” în acord, a avertizat el.

În 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, Statele Unite au trântit uşa acestui acord încheiat în 2015 şi au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului care, ca răspuns, s-a eliberat treptat de restricţiile asupra programului său nuclear.

Actualul preşedinte american, Joe Biden, a subliniat că doreşte să revină în acord cu condiţia ca şi Teheranul să-şi respecte angajamentele, dar negocierile au ca puncte nevralgice în special sancţiunile pe care Washingtonul este pregătit să le ridice şi garanţiile cerute de Republica Islamică. 

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Prognoza meteo, 24 ianuarie. Se anunță frig și minime de -18 grade

ANM a emis prognoza meteo, 24 ianuarie, iar veștile nu sunt dintre cele mai bune. Vom avea parte de o zi mohorâtă de iarnă,...

Unirea Principatelor Române este marcată prin numeroase ceremonii

Unirea Principatelor Române, de la care se împlinesc, astăzi, 163 de ani, este marcată de autorităţile centrale şi locale prin mai multe ceremonii militare...

Rusia neagă că va închide gazele în Europa dacă va primi sancțiuni

Kremlinul a respins temerile că Rusia ar putea închide robinetul ce dă gazele către Europa în cazul unor sancţiuni din cauza consolidării trupelor sale...
Ultima oră
Pe aceeași temă