39.1 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăInternaționalSUA anunță sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia

SUA anunță sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia

Statele Unite au anunțat miercuri sanctiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său „Șor”, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin, arată un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău, potrivit aktual24.ro.

Sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul său care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite.

„Cetățenii moldoveni, inclusiv locuitorii UTA Găgăuzia, merită alegeri libere și corecte, și instituții democratice. De asemenea, ei merită un viitor liber de influența malignă a Kremlinului. Statele Unite salută progresul Republicii Moldova în cadrul reformelor democratice și economice, precum și rezistență la acțiunile de interferență ale Kremlinului. Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei pentru a construi un viitor mai democratic, mai prosper și mai sigur”, se arată în comunicat.

De asemenea, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a sute de entități din întreaga lume, inclusiv trei companii din Moldova – Airrock Solutions, Aerostage Services și Max Jet Service – pentru că au furnizat componente pentru avioane și electronice unor companii din Rusia.

În mod similar, sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul său care tranzitează Statele Unite, și interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii.

Nici România, nici Republica Moldova n-au avut reprezentanți la parada de la Moscova. Șefa regiunii autonome Găgăuzia, invitată de Putin, susține că a reprezentat “întreaga Moldovă”

În timp ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sărbătorit “Ziua Europei” la Chișinău, șefa regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guțul, a asistat la parada militară organizată la Moscova în cinstea Zilei Victoriei, declarând că reprezintă “întreaga Moldovă” în fața lui Putin.

Regimul Putin a organizat o paradă militară la Moscova, în ziua de 9 mai 2024, prin care Rusia a sărbătorit, separat de țările occidentale, Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Niciun șef de stat sau de guvern din țările care erau aliate cu URSS, în cel de-al doilea Război Mondial, n-au stat alături de președintele Putin. În schimb, un politician minor din Republica Moldova, Evghenia Guțul, membră a unui partid pro-rus, s-a dus la Moscova și a susținut că ea reprezintă acolo “întreaga Moldovă”. Evghenia Guțul este recent aleasă în funcția de guvernator (bașkan) al regiunii autonome Găgăuzia, care se află în sudul Republicii Moldova.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă