31 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSocialSocietateStudiu: Peste 60% dintre români cred că situația din localitatea unde trăiesc...

Studiu: Peste 60% dintre români cred că situația din localitatea unde trăiesc va fi mai bună în urma alegerilor din iunie

Optimismul românilor cu privire la viitorul localităților și la reprezentarea în Parlamentul European a crescut în urma alegerilor locale și europarlamentare din iunie, conform unui sondaj realizat de INSCOP pentru News.ro.

Conform datelor, peste jumătate dintre respondenți, adică 66,2%, se așteaptă la o îmbunătățire a situației din localitatea lor în următorii 4 ani. În același timp, 22,6% consideră că situația va rămâne neschimbată, în timp ce 9,6% se tem de o înrăutățire.

Optimismul diferă în funcție de preferințele politice, educație, locație și nivel de venit.

Votanții PSD și PNL, persoanele cu educație primară, cei inactivi pe plan profesional, muncitorii manuali, locuitorii din mediul rural și cei cu venituri mai mici sunt cei mai optimiști în privința îmbunătățirii condițiilor locale.

În contrast, votanții USR, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București și cei cu venituri mai mari sunt mai predispuși să considere că situația va rămâne stabilă, mai arată sindajul INSCOP realizat pentru News.ro.

În ceea ce privește reprezentarea României în Parlamentul European, 60,5% dintre români se așteaptă la o îmbunătățire în următorii 4 ani, în timp ce 23,1% anticipează o stagnare și 12,4% se tem de o înrăutățire.

La fel ca și în cazul așteptărilor pentru situația locală, și aceste opinii sunt influențate de preferințele politice și contextul socio-economic.

Sondajul INSCOP a fost realizat între 19 și 27 iunie 2024, pe un eșantion de 1.100 de persoane prin metoda CATI. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă