21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSănătateStudiu: Persoanele care dorm des au șanse mai mari de a dezvolta...

Studiu: Persoanele care dorm des au șanse mai mari de a dezvolta hipertensiune arterială și de a suferi un accident vascular cerebral

Persoanele care dorm des și mult au șanse mai mari de a dezvolta hipertensiune arterială și de a suferi un accident vascular cerebral, a constatat un nou studiu, potrivit CNN.

“Acest lucru se poate datora faptului că, deși ațipitul în sine nu este dăunător, multe persoane care trag un pui de somn pot face acest lucru din cauza somnului slab din timpul nopții. Somnul slab pe timp de noapte este asociat cu o sănătate mai precară, iar siestele nu sunt suficiente pentru a compensa acest lucru”, a declarat psihologul clinician Michael Grandner.

Participanții la studiu care dormeau în mod obișnuit în timpul zilei aveau cu 12% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială în timp și cu 24% mai multe șanse de a suferi un accident vascular cerebral în comparație cu persoanele care nu dormeau niciodată.

Dacă persoana avea mai puțin de 60 de ani, dormitul în majoritatea zilelor creștea riscul de apariție a hipertensiunii arteriale cu 20% în comparație cu persoanele care nu dormeau niciodată sau rareori, potrivit studiului publicat luni în Hypertension, o revistă a Asociației Americane a Inimii. AHA a adăugat recent durata somnului ca fiind unul dintre cei opt parametri esențiali pentru o sănătate optimă a inimii și a creierului.

Rezultatele s-au menținut chiar și după ce cercetătorii au exclus persoanele cu risc ridicat de hipertensiune, cum ar fi cele cu diabet de tip 2, cu hipertensiune arterială existentă, cu colesterol ridicat, cu tulburări de somn și care lucrau în ture de noapte.

“Rezultatele demonstrează că somnul crește incidența hipertensiunii și a accidentului vascular cerebral, după ce au fost ajustate sau luate în considerare multe variabile cunoscute ca fiind asociate cu riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral”, a declarat Dr. Phyllis Zee, director al Centrului pentru medicina circadiană și a somnului de la Școala de medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago.

“Din punct de vedere clinic, cred că acest studiu evidențiază importanța ca furnizorii de servicii medicale să întrebe în mod curent pacienții despre somnolență și somnolență excesivă în timpul zilei și să evalueze dacă există alte afecțiuni care contribuie la aceasta, pentru a modifica potențial riscul de boli cardiovasculare”, a spus Zee, care nu a fost implicată în studiu.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Scrima românească, reprezentată la Paris! Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câştigat concursul desfăşurat sâmbătă la turneul preolimpic de scrimă de...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă