3.6 C
București
marți, 18 ianuarie 2022
AcasăMediuStudiu – Consumul redus de carne reduce emisiile de gaze

Studiu – Consumul redus de carne reduce emisiile de gaze

Potrivit unui studiu publicat în revista științifică Nature Foods, consumul redus de carne și cel de produse lactate, duc cu peste 60% la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din activități agricole.

”Dacă reducem consumul de carne vor fi de asemenea ‘eliberate’ terenuri pentru alte culturi şi împăduriri, ceea ce ar relaxa mult ecosistemele şi ar spori securitatea alimentară în întreaga lume”, remarcă Martin Bruckner, profesor la Universitatea de Economie din Viena (WU) şi unul dintre autorii studiului, potrivit Agerpres.

Aceste ”terenuri eliberate” ar putea capta circa 100 de miliarde de tone de CO2, ceea ce ar contribui la atingerea obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de era preindustrială, asumat la recenta conferinţă COP26 privind schimbările climatice.

Studiul, intitulat ”Schimbarea dietei naţiunilor cu venituri înalte poate conduce la un dublu beneficiu climatic”, analizează impactul ambiental al unei aşa-numite diete sănătoase planetare în 54 de ţări dezvoltate. O dietă sănătoasă la nivel planetar este descrisă ca fiind bazată în special pe vegetale şi pe un consum mai redus de produse de origine animală, zahăr şi grăsimi saturate.

Autorii acestui studio propun diverse strategii pentru a “împrieteni” producția cu mediuș înconjurător. “Cea mai simplă măsură privind diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră este reducerea principalelor surse, precum creșterea animalelor, dar și schimbarea modului de folosire a terenurilor, conform Bruckner.”

El remarcă faptul că Uniunea Europeană limitează astfel de politici și măsuri. Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de carne de porc, acesta fiind motivul principal pentru care fac acest lucru.

În opinia sa, ”fie ţările occidentale îşi reduc consumul de carne în mod controlat, fie mai devreme sau mai târziu schimbările climatice vor reduce producţia mondială de alimente şi vor obliga pe toată lumea să-şi scadă consumul”.

”Evitarea catastrofei climatice va necesita schimbări în stilul nostru de viaţă şi în economiile noastre, dincolo de cumpărarea de produse locale şi de amplasarea unor panouri solare pe acoperişul clădirilor”, concluzionează coautorul studiului. 

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

18 echipe, salvarea lui Dinamo, dar și a fotbalului românesc

Discuțiile despre o nouă creștere a numărului de echipe din Liga I le-a dat motiv rivalilor lui Dinamo să invoce o “dedicație”. Să nu trecem...
Ultima oră
Pe aceeași temă