17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSTUDIU: 27% dintre locurile de muncă sunt expuse unui risc ridicat din...

STUDIU: 27% dintre locurile de muncă sunt expuse unui risc ridicat din cauza revoluției IA

Mai mult de un sfert dintre locurile de muncă din OCDE se bazează pe competențe care ar putea fi ușor automatizate în viitoarea revoluție a inteligenței artificiale, iar angajații se tem că și-ar putea pierde locurile de muncă din cauza inteligenței artificiale, a declarat OCDE, potrivti Reuters.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un bloc format din 38 de membri, care cuprinde mai ales națiuni bogate, dar și unele economii emergente precum Mexic și Estonia.

Există puține dovezi că apariția IA are un impact semnificativ asupra locurilor de muncă până în prezent, dar acest lucru se poate datora faptului că revoluția se află în stadii incipiente, a declarat OCDE.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc de a fi automatizate reprezintă în medie 27% din forța de muncă în țările OCDE, iar țările din Europa de Est sunt cele mai expuse, a precizat organizația cu sediul la Paris în raportul său “Perspective de ocupare a forței de muncă 2023”.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc au fost definite ca fiind cele care utilizează mai mult de 25 dintre cele 100 de competențe și abilități despre care experții în inteligență artificială consideră că pot fi ușor automatizate.

Între timp, trei din cinci angajați se tem că și-ar putea pierde locul de muncă din cauza IA în următorii 10 ani, a constatat OCDE într-un sondaj realizat anul trecut. Sondajul a cuprins 5.300 de lucrători din 2.000 de firme din șapte țări OCDE, din sectorul manufacturier și financiar.

Studiul a fost realizat înainte de apariția explozivă a inteligenței artificiale generative, cum ar fi ChatGPT.

În ciuda anxietății legate de apariția IA, două treimi dintre angajații care lucrează deja cu aceasta au declarat că automatizarea le-a făcut munca mai puțin periculoasă sau plictisitoare.

“Modul în care IA va avea în cele din urmă un impact asupra lucrătorilor la locul de muncă și dacă beneficiile vor depăși riscurile, va depinde de măsurile politice pe care le vom lua”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Evoluția îmbrăcămintei bărbătești:o călătorie prin decenii

Moda bărbaților a suferit schimbări semnificative de-a lungul deceniilor, reflectând schimbări în normele societale, influențe culturale și progrese tehnologice. De la stilurile conservatoare de...

Ministerul Finanțelor publică ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiții majore în industriile cu tradiţie în România

Ministerul Finanțelor anunță că de la 29.07.2024 se dă startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă