7.4 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăMediuCriza climaticăStratul de ozon este pe cale să se refacă în câteva decenii,...

Stratul de ozon este pe cale să se refacă în câteva decenii, potrivit ONU

Emisiile anumitor substanțe chimice cauzează deschiderea unei găuri în stratul de ozon în fiecare an deasupra Antarcticii. Acest lucru afectează capacitatea ozonului de a proteja viața de pe Pământ de radiațiile nocive ale soarelui, scrie euronews.com.

În 1987, la doar șapte ani după ce oamenii de știință au descoperit că substanțele chimice de origine umană dăunează stratului de ozon, 197 de părți au semnat Protocolul de la Montreal pentru a încerca să reducă cantitatea de substanțe chimice nocive din atmosferă.

Eliminarea treptată la nivel mondial a substanțelor chimice care diminuează stratul de ozon și care se găseau anterior în spray-uri de păr, frigidere, aparate de aer condiționat și produse de curățare industrială contribuie deja la atenuarea schimbărilor climatice și la reducerea expunerii umane la razele UV.

În cazul în care politicile actuale rămân în vigoare, se preconizează că stratul de ozon se va reface în câteva decenii până la valorile din 1980 – înainte de apariția găurii de ozon.

În cât timp se așteaptă ca stratul de ozon să se refacă?

Un grup de experți susținuți de ONU, prezent ieri la reuniunea anuală a Societății Americane de Meteorologie, a declarat că stratul de ozon se va reface în jurul anului 2066 în Antarctica, în 2045 în Arctica și în 2040 în restul lumii. 

Variațiile în privința mărimii găurii de ozon din Antarctica, în special între 2019 și 2021, au fost determinate în mare parte de condițiile meteorologice. Cu toate acestea, gaura de ozon din Antarctica s-a îmbunătățit lent în ceea ce privește suprafața și adâncimea începând cu anul 2000.

„Acțiunea privind ozonul creează un precedent pentru acțiunile climatice”, a declarat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas. „Succesul nostru în eliminarea treptată a substanțelor chimice care consumă ozon ne arată ce se poate și ce trebuie făcut – în regim de urgență – pentru a renunța la combustibilii fosili, a reduce gazele cu efect de seră și a limita astfel creșterea temperaturii.” 

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un...

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un...
Ultima oră
Pe aceeași temă