22.8 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalStoltenberg, secretarul general NATO, este propus pentru Premiul Nobel

Stoltenberg, secretarul general NATO, este propus pentru Premiul Nobel

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, este propus să primească Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2023.

Propunerea a fost anunțată de Christian Tübring – Gedde, care este avocat și membru în Storting (Parlamentul Norvegiei). Ca și Tübring – Gedde, Stoltenberg este norvegian.

Principalul argument pe care parlamentarul îl invocă în sprijinul propunerii sale este că Stoltenberg a sesizat printre primii pericolul reprezentat de politica agresivă a Rusiei, care, de altfel, s-a materializat prin atacul asupra Ucrainei, de la 24 februarie 2022. Un alt merit al lui Stoltenberg a fost înțelegerea faptului că NATO nu trebuie să se implice direct în războiul din Ucraina.

De altfel, din cauza războiului din Ucraina, mandatul lui Stoltenberg în fruntea NATO a fost prelungit. Stoltenberg își păstrează funcția supremă în NATO până la data de 30 septembrie 2023. Decizia de prelungire a mandatului a fost luată chiar în ziua în care Rusia a atacat Ucraina.

Secretarul general NATO susține primirea Suediei și Finlandei în Alianța Atlantică

Jens Stoltenberg a fost și un susținător ferm al primirii Suediei și Finlandei în Alianța Atlantică.

Data limită până la care se pot formula propuneri la Premiul Nobel este 31 ianuarie 2023.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă