7.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021

„Starea de calamitate” prelungită cu un an în Filipine din cauza cauza pandemiei de COVID-19

Preşedintele filipinez, Rodrigo Duterte a prelungit cu încă un an ”starea de calamitate”. Aceasta a fost impusă în 2020, la începutul pandemiei de COVID-19, relatează DPA.

Într-o proclamaţie semnată vineri, Duterte a prelungit măsurile de urgenţă până la 12 septembrie 2022, dincolo de mandatul său de preşedinte. În Filipine sunt programate alegeri prezidenţiale în mai 2022.

Duterte a instituit iniţial „starea de calamitate” timp de şase luni în martie 2020 pentru a ajuta guvernul să implementeze un lockdown din cauza pandemiei de coronavirus, apoi a prelungit-o cu încă 12 luni.

„Numărul de cazuri şi de decese asociate COVID-19 continuă să crească în pofida eforturilor şi a intervenţiilor de a opri răspândirea virusului”, se arată în proclamaţie.

Prelungirea stării de calamitate ar permite agenţiilor guvernamentale să continue implementarea programului de vaccinare şi să utilizeze fondurile necesare pentru pregătire în caz de dezastre şi răspuns pentru a opri răspândirea COVID-19, se precizează în text.

Ministerul Sănătăţii a raportat vineri 17.964 de noi cazuri de coronavirus în Filipine, numărul total de cazuri la nivelul întregii ţări ajungând la peste 2,17 milioane. Bilanţul deceselor a crescut cu 168, ajungând la 34.899.

Peste 15 milioane de filipinezi, sau peste 13% din populaţia ţării, a fost până în prezent complet vaccinată.

Guvernul filipinez şi-a propus să vaccineze până la 70% din populaţie până la sfârşitul anului şi până la 90% până în 2022, transmite AGERPRES.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru, jurnalist la România Liberă din 2021. Noi începuturi, mult dinamism și multă speranță.
Ultima oră
Pe aceeași temă