-0.6 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internaționalStabilitatea și predictibilitatea, principalele provocări ale investitorilor în 2025

Stabilitatea și predictibilitatea, principalele provocări ale investitorilor în 2025

În timp ce la nivel global volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră, investitorii din România rămân preocupați de stabilitate și predictibilitate, conform lui Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România, notează Ziarul Financiar.

Această îngrijorare este alimentată de deteriorarea indicatorilor macroeconomici, inclusiv o creștere economică sub așteptări și adâncirea deficitelor de cont curent și bugetar. Recentele turbulențe politice care au amânat alegerile prezidențiale și au generat incertitudini legate de formarea unui nou guvern sunt și ele motiv de îngrijorare pentru investitori.

„Așteptarea investitorilor este ca programul economic pe care îl va implementa următorul guvern, începând din 2025, să readucă echilibrele în economie, să relanseze creșterea și, implicit, să diminueze riscurile pentru investiții”, a declarat Daniel Anghel potrivit ZF.

La nivel global, investitorii par mai optimiști, 51% dintre respondenții sondajului PwC 2024 Global Investor Survey anticipând o creștere economică anul viitor.

Cu toate acestea, riscurile cibernetice și conflictele geopolitice domină acum lista amenințărilor percepute de investitori, spre deosebire de edițiile anterioare ale sondajului, care evidențiau inflația și volatilitatea macroeconomică drept principale îngrijorări.

Cum percep investitorii contextul actual

Aproape nouă din zece investitori consideră că reziliența unei companii în fața crizelor este un factor esențial în deciziile de investiții. Totodată, aproximativ trei din zece investitori percep companiile ca fiind foarte expuse la perturbările tehnologice și la deficitul de lucrători cu competențe esențiale.

Inovarea rămâne o prioritate strategică, două treimi dintre investitori considerând că adaptarea la reglementările guvernamentale, schimbările preferințelor clienților și instabilitatea lanțului de aprovizionare este crucială.

Mai mult de jumătate subliniază importanța răspunsului la acțiunile concurenților, geopolitică și schimbările demografice pentru succesul companiilor pe termen lung.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Edson Lopes, un tânăr portar brazilian de 16 ani, a murit după ce a apărat un penalty – VIDEO

Edson Lopes, un tânăr portar brazilian în vârstă de doar 16 ani, a murit după ce a salvat un penalty cu pieptul în timpul...

Sindicaliștii de la metrou amenință cu greva: nemulțumiri legate de ordonanța „trenuleț”

Sindicaliștii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM) anunță proteste în săptămâna viitoare. Aceștia vor picheta Ministerul Finanțelor și vor organiza o manifestație în fața Guvernului,...

Moscova pregătește o schemă de furnizare de gaze către Transnistria, printr-o companie intermediară

Noua schemă va avea un cost estimat de 164 de milioane de dolari, acoperit din bugetul de la Moscova Federația Rusă analizează posibilitatea de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă