16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăPoliticăSpania susține primirea României în Schengen, pe mandatul ei în fruntea Consiliului...

Spania susține primirea României în Schengen, pe mandatul ei în fruntea Consiliului UE

“Spania sprijină extinderea Schengen și exprimat acest lucru în ocazii numeroase, ultima oară în Consiliul JAI de la Luxemburg”, a declarat Excelența Sa José Antonio Hernández Pérez- Solórzano, ambasadorul Spaniei în România.

“O prioritate a Președinției noastre este ca România și Bulgaria să se alăture Spațiului Schengen”, a precizat diplomatul spaniol. El a explicat că oficialii Spaniei vor discuta cu cei al altor țări Schengen pentru a evita vreun veto cu privire la admiterea României sau a Bulgariei, în următorul Consiliu JAI. Totuși, ambasadorul Spaniei a evitat să prezinte un termen cert până la care România va fi primită în spațiul de liberă circulație.

Ambasadorul Spaniei a făcut această declarație la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din București, la data de 3 iulie 2023. Evenimentul de la Reprezentanța Comisiei Europene a fost organizat pentru a prezenta prioritățile Spaniei, pe timpul mandatului ei de șase luni în calitate de președinte al Consiliului UE. Spania a preluat acest mandat la data de 1 iulie 2023, după Suedia.

“Spațiul Schengen trebuie să funcționeze conform spiritului său original, fără controale interne”, a subliniat ambasadorul Spaniei. Precizarea a fost făcută în condițiile în care, în ultimii ani, o serie de țări Schengen au introdus controale la punctele lor de trecere a frontierei dinspre alte țări Schengen. De exemplu, Germania a introdus controale la granița ei cu Austria, ceea ce a produs nemulțumirea Austriei. Austria, la rândul ei, a blocat prin veto accesul în Schengen al României și al Bulgariei, pe motiv că foarte mulți dintre migranții ilegali care ajung la granița Austriei au trecut anterior prin Bulgaria sau prin România.

România a respins această acuzație a Austriei împotriva ei. Totuși, România a anunțat că derulează un proiect pilot, la granița dintre România și Serbia, pentru a reduce fluxul de migranți ilegali care ar putea intra din afara UE în România.

Reuniunea JAI din Luxemburg s-a desfășurat în iunie 2023, fiind ultima de pe mandatul suedez al Președinției Consiliului UE. Reuniunea JAI din Luxemburg n-a avut pe ordinea de zi o nouă extindere a Schengen.

“Comisia Europeană sprijină pe deplin aderarea României la Schengen”, a declarat, la rândul ei, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România. Comisia Europeană și Președinția Consiliului UE sunt două instituții cu rol esențial când se iau deciziile referitoare la Schengen. Totuși, statele care sunt deja membre Schengen au drept de veto cu privire la extinderea spațiului de liberă circulație. “Spațiul Schengen va fi mai puternic cu România”, a subliniat Luminița Odobescu, noul ministru de Externe al României. “România și-a îndeplinit toate obiectivele, a îndeplinit toate condițiile privind criteriile de aderare”, a precizat ministrul român.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă