1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăPoliticăSiegfried Mureșan nu vrea ca România să influențeze decizia de la Chișinău...

Siegfried Mureșan nu vrea ca România să influențeze decizia de la Chișinău în privința chestiunii transnistrene

Siegfried Mureșan spune că România nu va da lecţii nici la Bucureşti, nici în Parlamentul European, autorităţilor de la Chișinău în privinţa modului de soluţionare a chestiunii transnistrene, care ar putea deveni o problemă de neocolit în perspectiva aderării la UE în eventualitatea, foarte probabilă, în care Consiliul European va acorda joi statutul de ţară candidată Republicii Moldova.

În contextul în care mai mulţi eurodeputaţi şi-au exprimat nemulţumirea în cadrul unei dezbateri comune din Parlamentul European privind pregătirea Consiliului European în privinţa faptului că mai multe state din Balcanii de Vest au probleme cu declanşarea negocierilor de aderare după primirea statului de ţară candidată, Siegfried Mureşan şi-a exprimat încrederea că situaţia nu se va prezenta la fel în cazul Republicii Moldova.

„Acordarea statutului de ţară candidată este începutul procesului, nu este finalul. Dar acordarea acestui statut este un lucru foarte important fiindcă de acum cetăţenii Republicii Moldova ştiu că au perspectivă europeană şi ştiu că într-o zi ţara lor va deveni stat membru al UE”, a declarat Siegfried Mureşan într-un briefing pentru jurnalişti români.

„Cât timp va dura până când acest lucru se întâmplă va depinde de reformele de la Chişinău, de progresele care se întâmplă în Republica Moldova, dar un lucru vă pot spune foarte clar: dacă şi în următorii ani Republica Moldova continuă cu viteza cu care a început în ultimele luni procesul de reformare după preluare guvernării de către guvernul proeuropean atunci acest proces va fi mult mai rapid”, a adăugat el, potrivit agerpres.ro.

România nu se va implica în a sugera celor de la Chișinău cum să găsească soluția chestiunii transnistrene, dar o va sprijini când va fi nevoie

Întrebat dacă Republica Moldova ar putea fi nevoită să renunţe la Transnistria pentru a putea adera la UE, Siegfried Mureşan a răspuns că „soluţia privind cel mai bun mod de administrare al teritoriului Republicii Moldova nu poate fi dată decât de Republica Moldova”.

„Ca atare noi, atât la Bucureşti, cât şi în Parlamentul European, nu vom da niciodată lecţii autorităţilor de la Chişinău, cetăţenilor Republicii Moldova, noi suntem pregătiţi să-i sprijinim dacă au nevoie”, a subliniat Mureşan, care este preşedintele delegaţiei PE la Comitetul de Asociere UE – Republica Moldova.

Mai devreme, în cadrul unei dezbateri în plenul PE, el a cerut Consiliului European să urmeze exemplul Ursulei von der Leyen şi Parlamentului European şi să acorde statutul de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova în cadrul summitului de joi şi vineri.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Iohannis dă o recepție la Cotroceni. Simion: E mai onorabil să fiu la Alba Iulia, între oameni cinstiți

Președinția României organizează o recepție la Cotroceni, dedicată Zilei Naționale a României, 1 Decembrie. Joi dimineață, președintele Iohannis și premierul Ciucă vor fi la parada...

Liderul grupării Stat Islamic(SI) a fost ucis de rebeli în sudul Siriei

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunţat miercuri că liderul grupării Stat Islamic (SI), a cărui moarte a fost anunţată mai devreme...

De unde se vede bine parada militară

Serviciul Român de Informații, SRI, a postat un scurt mesaj în care dezvăluie de unde se vede bine parada militară de la 1 Decembrie. Mesajul...
Ultima oră
Pe aceeași temă