18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSocialSemnale de alarmă și propuneri clare în urma dezbaterii FACIAS intitulată „FISC...

Semnale de alarmă și propuneri clare în urma dezbaterii FACIAS intitulată „FISC vs. Cetățean” de la Palatul Parlamentului

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a organizat astăzi, 22 februarie, la Parlament, dezbaterea „FISC versus Cetățean”. Pornind de la numeroasele inechități între contribuabil și stat, dezbaterea a adus față în față contribuabili, experți în domeniul fiscal, reprezentanți ai ANAF și decidenți politici, care au discutat despre provocările cu care se confruntă fiecare dintre tabere și au propus soluții concrete pentru a îmbunătăți relația dintre ANAF și cetățeanul român.

Printre vorbitori s-au numărat foștii miniștri de Finanțe Ioana Petrescu și Eugen Teodorovici, fostul președinte al ANAF Lucian Ovidiu Heiuș, reprezentanți ai ANAF. De asemenea, la conferință au fost prezenti și deputatul Steluța Cătăniciu, președintele Comisiei pentru Abuzuri, unul dintre inițiatorii unui proiect de lege aflat în procedură parlamentară ce și-a propus tocmai punerea semnului de egalitate între stat și cetățean, în relația cu ANAF precum si senatorul Daniel Zamfir, presedintele Comisiei Economice, consilieri fiscali, consilieri de afaceri, avocati, cadre universitare,  reprezentanti ai mediului de afaceri si ai CECCAR, Experți Contabili, Economiști, ONG-uri, patronate, Uniunea Națională a Patronatului Român si reprezentantul celui mai mare grup de Facebook pe tema E-factura care reuneste peste 62.000 de profesionisti in domeniu.

Dezbaterea a fost moderată de profesorul Victor Alistar. O concluzie desprinsă din dialogul celor prezenți a fost că egalitatea dintre stat și cetățean este statuată de Constituție și, deși principiile sunt de multe ori transpuse în lege, acestea nu sunt aplicate și practică.

Aberații fiscale în cazul profesiilor liberale

Discuțiile au plecat de la cazuri concrete în care există discrepanțe evidente ale drepturilor cetățenilor în raport cu organele fiscale chiar din legislația în vigoare, așa cum sublinia Victor Alistar. Un exemplu elocvent este cel al dobânzilor pe care contribuabilii trebuie să le plătească, însă statul le plătește contribuabililor dobânzi doar la cerere, acestea nefiind prezumate de lege. Un alt aspect, sesizat de Alistar a fost regimul diferit de taxare al veniturilor din profesiile liberale în funcție de forma de organziare juridică. Avocatul sesizează faptul că dacă funcționezi pe un cabinet de avocatură plătești mai mult la stat decât dacă faci aceeași activitate,  în cadrul unei societăți comerciale cu acest profil. Aceeași situație o întâmpină și medicii stomatologi sau psihologii. Alistar spune că nu este normal să existe impozitări diferite pentru aceeași activitate.

Se încalcă principiile statului democratic?

Avocatul Elena Radu a explicat că, în condițiile în care datele din e-Factura trebuie predate, prin lege, Serviciului Român de Informații, se încalcă principiile unui stat democratic și de drept. „În opinia mea, aceste ordonanțe, e-Factura în aceasta modalitate si obligativitatea ei trebuie sa fie abrogată. În ceea ce privește aceste OUG-uri, 109 și 116/2020 având în vedere că prezența în Camera Deputaților trebuie să respingă aceste ordonanțe de urgență. Și acum avem discuții cu privire la existența statului de drept român și a existenței democrației în România, dacă mai există sau nu. Mulți cetățeni consideră că, de fapt, avem în prezent o democrație de fațadă, și tocmai din acest motiv consider că trebuie luate măsurile necesare pentru a se stopa orice derapaj de la existența României ca stat de drept democratic și social”, a spus avocata.

Potrivit reprezentanților ANAF, care au subliniat că politica fiscală nu este responsabilitatea lor, pentru a îmbunătăți colaborarea cu cetățenii ar fi nevoie, printre altele, de o tranziție completă spre zona digitală, alături de educarea populație în utilizarea tehnologiilor moderne, alături de educația fiscală.

Asociațiile de proprietari ar putea fi scutite de e-Factura

O președintă de asociație de proprietari, Virginia Popa, prezentă la dezbatere a ridicat o problemă pertinentă și a arătat faptul că Efactura nu ar trebui impusă asociațiilor de proprietari. „Asociația de proprietari nu emite facturi și nu poate face evaziune fiscală. Ce sens are să ne fie impusă Efactura?”, a arătat Popa. Mihaela Drăgulin, Director General, Direcția Generală de Asistență pentru Contribuabili, prezentă de asemenea la dezbatere a fost receptivă la problema ridicată de președinta de asociație de proprietari și a declarat că va prezenta această speță decidenților.: „Știu că există solicitări trimise de asociațiile de proprietari către Ministerul de Finanțe și avem și noi la ANAF solicitări în acest sens. Vă pot spune că acum într-adevăr dumneavoastră nu sunteți exceptată pentru că există situații încare se emit și alte facturi de către asociațiile de proprietari, există locuri închiriate și așa mai departe. Dar aspectele de la dumneavoastră în mod particular au fost transmise inclusiv de noi către colegii de la minister, iar pentru costuri vreau să vă spun că, din câte știu, asociațiile deja depuneau declarațiile 112 din perspectiva certificatului digital. Dumneavoastră aveți deja certificat digital. Din perspectiva obligației e o altă discuție, dar v-am spus, acolo și noi ne-am adresat Ministerului de Finanțe, rămâne să vedem cum se stabilește, dar știm problema dumneavoastră.”

Pe baza concluziilor dezbaterii, FACIAS va formula propuneri care vor fi înaintate autorităților.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă