7.3 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaȘeful diplomației europene, Josep Borrell, și miniștrii de Externe din UE se...

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și miniștrii de Externe din UE se reunesc la Kiev. Se așteaptă creșterea sprijinului militar pentru Ucraina

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și miniștrii de Externe din cele 27 de țări membre UE se reunesc la Kiev, în ziua de luni, 2 octombrie 2023.

Anunțul despre această reuniune a fost făcut, în dimineața de 2 octombrie, chiar de Josep Borrell. Întâlnire istorică a miniștrilor de Externe din UE, aici, în Ucraina, țară candidată și viitor membru UE”, a precizat Borrell într-un mesaj postat pe internet.

La Kiev, șeful diplomației europene a susținut o conferință de presă comună împreună cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. De asemenea, Borrell ar urma să aibă o întâlnire cu noul ministru ucrainean al Apărării, Rustem Umerov.

Din partea României, la această reuniune participă actualul ministru de Externe, Luminița Odobescu. Acum un an, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, se întâlnise cu omologul român din acel moment, Bogdan Aurescu.

Principala decizie așteptată la această reuniune este creșterea sprijinului militar din partea UE către Ucraina. Ideea este susținută chiar de Josep Borrell. Dar momentul în care se poartă discuția este delicat, întrucât Polonia a anunțat acum câteva zile că nu va mai oferi armament Ucrainei, ca urmare a divergențelor legate de exportul de cereale al Ucrainei către Europa. O altă țară din UE, Slovacia, abia a avut alegeri parlamentare, iar politicianul care va deveni premier, Robert Fico, a anunțat deja că Slovacia nu va mai acorda sprijin militar Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nu au luat o decizie privind un candidat comun PNL PSD la Primăria Capitalei

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, încă nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei...

Bursa a atins un nou maxim istoric miercuri

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri, 21 februarie cu 1,1% la 15.888,48 puncte, un nou maxim istoric, deci...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă