32.2 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeEconomieȘeful ANAF a demisionat! "Regret că nu pot duce până la capăt...

Șeful ANAF a demisionat! “Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al instituției”

La un an de la numire, șeful ANAF, Lucian Heiuș, și-a prezentat demisia! Unul dintre motive, nu poate duce la bun sfârșit procesul de modernizare al instituției, susține acesta. El a fost numit în funcţie în 5 mai 2022, postul revenind la acel moment PNL.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF

“Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili,” a transmis Lucian Heiuș, pe pagina sa de Facebook.

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, afirmă că în 2022, instituția a reuşit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent.

De altfel a reușit şi să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

“În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent.

Iar față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei.

Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei.

În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției.”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Securitatea României, a Republicii Moldova și a Ucrainei sunt interconectate, afirmă președintele Iohannis

Securitatea României, a Republicii Moldova și a Ucrainei sunt "puternic interconectate", a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului World Leaders Forum. Șeful statului român...

Țara europeană unde tinerii nu vor mai avea voie să fumeze. Li se va interzice prin lege

Această măsură este luată în calcul în Marea Britanie.Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, are în vedere introducerea unora dintre cele mai dure măsuri...

Accident grav pe DN2, între Vrancea și Buzău. Trafic blocat

Un accident rutier în care au fost implicate trei autovehicule a avut loc duminică, la limita judeţelor Buzău şi Vrancea, pe DN 2, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies