20.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalSe construiește un gazoduct România - Serbia

Se construiește un gazoduct România – Serbia

Șefii guvernelor de la București și Belgrad, Nicolae Ciucă și Ana Brnabić, au discutat, luni, la București, despre viitorul gazoduct România – Serbia.

“Cei doi oficiali au abordat aspecte legate de necesitatea revigorării dialogului bilateral și a creșterii nivelului de ambiție în ceea ce privește cooperarea sectorială. Șeful Guvernului a indicat potențialul generos oferit de oportunitățile de intensificare a cooperării economice. Totodată, a punctat importanța deosebită a implementării proiectelor în domeniul conectivității energetice și de transport, prin dezvoltarea interconectorului de gaz România-Serbia și punerea în funcțiune a conexiunii autostrăzii Timișoara – Moravița cu drumul de mare viteză Belgrad – Vatin. De asemenea, avansarea proiectelor de transport feroviar și fluvial rămân importante pentru contactele între cetățeni, dar generează și beneficii pentru economie”, anunță un comunicat de presă transmis de Guvernul României.

Premierul Serbiei a fost luni, 28 noiembrie 2022, în vizită la București. Anterior, în luna mai 2022, vicepremierul și ministru al Energiei din Serbia, Zorana Mihajlović, fusese și ea în România. Zorana Mihajlović discutase, la acel moment, cu ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

Lungimea totală a viitoarei conducte de gaze România – Serbia va fi de circa 97 de kilometri. Pe teritoriul Serbiei, viitoarea conductă va avea 12,8 kilometri, urmând a face legătura între Mokrin şi graniţa cu România. Pe teritoriul României, conducta va avea 85 de kilometri și va ajunge de la graniță până la Arad.

Un gazoduct România – Serbia va consolida securitatea energetică a ambelor țări

„Serbia şi România au relaţii bune şi asta este o bază excelentă pentru a discuta despre proiecte comune viitoare. În acest an, Serbia a început construcţia gazoductului Nis – Dimitrovgrad, ceea ce ne va permite să primim gaze de la terminalul GNL în Grecia precum şi din Azerbaidjan, însă planul nostru este să ne interconectăm cu statele vecine prin conducte de gaze, aceasta fiind singura modalitate pentru a ajunge la securitate în acest domeniu”, explica ministrul Mihajlović.

Acum o lună, Zorana Mihajlović a pierdut funcția de ministru al Energiei în Serbia. Dar proiectul energetic bilateral, România – Serbia, continuă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – de la rectorul plagiator, la rectorul student

Alegerile pentru funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad au înregistrat o premieră mondială: un student a ajuns rector. După...

Incendiu la DSVSA din Pitești

Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-o încăpere aflată în incinta sediului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Piteşti."La sosirea forţelor de...

Rusia – Ucraina, ziua 759: Piloți de vânăyoare ucraineni, antrenați în Franța

Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei de către forţele aeriene, a anunţat...
Ultima oră
Pe aceeași temă