20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăȘtirile zileiSchimbările climatice au dus la dispariția de crustacee și de locuri de...

Schimbările climatice au dus la dispariția de crustacee și de locuri de muncă în Tunisia

Schimbările climatice au dus la dispariția de crustacee și de locuri de muncă în Tunisia, sărăcind și mai mult populația micului stat african, potrivit Reuters.

Într-un mic sat tunisian din Golful Gabes, femeile lucrează neobosit pentru a colecta crustacee din mare.

Pentru mulți, este singura lor sursă de venit și devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce schimbările climatice și poluarea amenință populația de crustacee din Golf.

Aceste femei din Tunisia se ocupă de culegerea crustaceelor de mai multe generații la Gabes, în Tunisia.

Dar ei au văzut din ce în ce mai puține crustacee pe țărmurile lor în ultimii ani, spune Mesbah Zabi, șeful Asociației de culegere a Crustaceelor.

„ În ultimii ani, am observat o scădere a producției de crustacee din cauza schimbărilor climatice și a poluării, care a afectat negativ mijloacele de trai a miilor de femei care colectează crustacee”.

Munca este solicitantă din punct de vedere fizic și, pentru mulți dintre culegători, este singura lor sursă de venit, spune Fatima Bahri, un culegător de crustacee.

„ Lucrăm la colectarea crustaceelor pentru că nu avem altceva de făcut. Noi, femeile, nu avem altceva de făcut decât să colectăm crustacee. Este mai bine pentru mine să o fac ca să pot să acopăr cheltuielile pentru copiii mei – altfel va trebui să stau acasă. Chiar dacă este obositor, voi aduna crustacee.”

UE se teme de degradarea situației politice și economice din Tunisia

Uniunea Europeană(UE) este îngrijorată de deteriorarea situației politice şi economice din Tunisia şi se teme de un colaps al ţării, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP.

„Situaţia din Tunisia este foarte periculoasă”, a avertizat el la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.

„Dacă Tunisia se prăbuşeşte, asta riscă să provoace fluxuri migratorii spre UE şi să antreneze o instabilitate în regiunea MENA. Dorim să evităm această situaţie”, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă.

Miniştrii au cerut Belgiei şi Portugaliei să trimită reprezentanţi în misiune în Tunisia cu scopul de a efectua „o evaluare a situaţiei pentru a permite UE să-şi orienteze măsurile”, a precizat el.

„Uniunea Europeană nu poate ajuta o ţară incapabilă să semneze un acord cu Fondul Monetar Internaţional” (FMI), a subliniat Josep Borrell, potrivit agerpres.ro.

UE urmărește să nu aibă loc o deteriorare ireversibilă a situației politice din Tunisia, un acord cu FMI fiind o soluție în acest sens

„Preşedintele Kais Saied trebuie să semneze cu FMI şi să pună în aplicare acordul, altfel situaţia va fi foarte gravă pentru Tunisia”, a insistat şeful diplomaţiei europene.

Preşedintele Saied şi-a arogat puteri depline cu începere de la 25 iulie 2021 şi a arestat numeroase personalităţi. Principalele partide de opoziţie denunţă o „derivă autoritară” care afectează negativ tânăra democraţie apărută de pe urma primei revolte din Primăvara Arabă în 2011.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă