36.9 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăEconomieSchimbări în legislația bancară din ianuarie 2025

Schimbări în legislația bancară din ianuarie 2025

Băncile vor avea un sistem de alertă care să semnaleze dacă securitatea conturilor este în pericol.

Printr-un proiect de lege, Ministerul Finanțelor va impune platformelor informatice ale băncilor și instituțiilor de creditare criterii de avizare pentru funcționare. Instituțiile bancare vor fi obligate să dispună de un sistem informatic bine pus la punct și care să semnaleze posibilele atacuri la conturile clienților. Banca Națională a României (BNR) va avea acces, la cerere, la orice informație legată de platformele de tehnologie a informației folosite de bănci.

Astfel, clienții vor fi anunțați imediat de orice formă de atac, prin notificări ale aplicațiilor bancare și chiar și prin SMS-uri despre eventualele căderi ale sistemului informatic al băncii respective. Această inițiativa legislativă este necesară pentru a pune în practică directiva europeană în domeniu impusă prin Directiva (UE) 2022/2556 și completate prin Regulamentul 2022/2554.

Măsurile noi din proiectul de lege ar putea fi aplicate începând cu 17 ianuarie 2025. Proiectul de lege a fost avizat de Banca Națională a României (BNR) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și va merge în Parlament pentru adoptare.

O parte din noile prevederi se aplică și instituțiilor de plată și emitenților de monedă electronică. Prin aplicarea acestui proiect de lege, se asigură transpunerea la nivelul legislației primare a prevederilor din Directiva (UE) 2022/2556 care aduce modificări, printre altele, la aplicarea a trei directive europene ce vizează domenii de activitate ce intră în competența Băncii Naționale a României, respectiv Directiva 2013/36/UE (Directiva bancară), Directiva 2014/59/UE (Directiva privind redresarea și rezoluția) și Directiva (UE) 2015/2366 (Directiva privind serviciile de plată).

Iustina Rusu
Iustina Rusuhttp://www.romanialibera.ro
Iustina Rusu, născută în iunie 2002, este o tânără jurnalistă și specialistă în comunicare din Iași, România. A absolvit Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași și este studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Începând cu 1 iulie 2024, Iustina s-a alăturat echipei România Liberă, unde contribuie cu articole și reportaje săptămânale, precum și cu știri zilnice pe platforma online a publicației. Iustina are experiență în diverse roluri de jurnalism și PR, incluzând poziția de Coordonator PR la Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (2023-2024), reporter la Cuzanet (2022-2023) și colaborator la newsletter-ul "Iașul Nostru" (2023-2024). De asemenea, colaborează cu NewsBox începând din octombrie 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă