Deficitul bugetar este estimat să ajungă la 7,4% din PIB, iar datoria publică ar putea crește la 59% din PIB în următoarea 12 luni
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în februarie cu 3,8 puncte, ajungând la 36,6 puncte, pe fondul deteriorării componentei privind condițiile curente, care s-a redus cu 10,4 puncte până la 45,9 puncte. Componenta de anticipații a rămas relativ stabilă, cu o scădere marginală de 0,5 puncte.
„Pe fondul riscului de recesiune și al incertitudinii economice, indicatorul de încredere și în special, componenta de condiții curente, au continuat să se reducă”, arată Asociația.
Pentru următoarele 12 luni, rata anticipată a inflației se situează la o medie de 4,85%, iar peste 94% dintre analiști prevăd o depreciere a leului. Estimările indică un curs valutar de 5,0306 lei/euro în următoarele șase luni și de 5,1015 lei/euro în termen de un an.
În sectorul imobiliar, 50% dintre respondenți prognozează o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale din orașe, 39% estimează o stagnare, iar 72% cred că actualele valori sunt supraevaluate.
Anticipațiile privind creșterea economică pentru 2025 au fost revizuite în scădere, la doar 1,1%. Deficitul bugetar este estimat să ajungă la 7,4% din PIB, iar datoria publică ar putea crește la 59% din PIB în următoarea 12 luni.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube