17.7 C
București
miercuri, 25 mai 2022
AcasăLifestyleSandvișul care definește o întreagă insulă

Sandvișul care definește o întreagă insulă

Umilul curry de porc este felul de mâncare național al Guadelupei. Dar, un nou fel de mâncare cucerește inimile arhipelagului Caraibe, potrivit BBC.

Pe străzile pârjolite de soare din Pointe-a Pitre, Guadelupa, parfumul de condimente și prăjeala s-au amestecat cu briza mării. Amestecul haotic de lume veche și nouă se resimte aici: clădiri din secolul al XVIII-lea, de culoarea creionului, lângă manechine de vitrine, îmbrăcate în jambiere și bluze cu model. Un artist graffiti pictează cu spray un depozit din secolul al XIX-lea care se prăbușește.

Guadelupa este cunoscută pentru la belle vie (viața frumoasă). Doar dacă te plimbi pe malul apei îți poți da seama de ce se numește așa.

Cea mai bună mâncare stradală din Guadeloupan, bokit este un sandviș consistent, făcut din aluat prăjit și dintr-o gamă creativă de ingrediente vândute de la standuri, camioane și cafenele care se regăsesc pe toată insula. Ai o listă uluitoare de ingrediente – inclusiv miel, homar, pui cu curry, sos de ardei, brânzeturi, sos de curry și ketchup.

După abolirea sclaviei în 1848, muncitorii contractați din India de Sud au fost aduși în arhipelag pentru forță de muncă ieftină, creând o cultură vibrantă care combină influențele africane, franceze, indigene și indiene. Prepararea simplă și fixarea variată a bokit-urilor reflectă perfect acest amestec cultural, rezultând un fel de mâncare bogat și aromat, combinat cu creativitatea tehnicilor franceze de gătit.

„Bokit-ul este un sandviș festiv. Este un fel de mâncare care unește”, a spus Naike’ Claudeon, proprietarul Bokit Center, un restaurant elegant care servește versiuni sănătoase și gourmet de bokit în Pointe-a-Pitre. „Când ne gândim la un bokit, îl asociem adesea cu o ieșire în familie după vizite la cimitir sau la carnaval. Trebuie să vorbim și despre dankit (pâinea prăjită simplă) din care se inspiră bokit-ul.”

Ea a adăugat: „Este un fel de mâncare care a evoluat foarte mult de-a lungul istoriei sale. Este un fel de mâncare care nu evoluează. Fiecare își poate crea prorpiul bokit.”

Istoria bokitului

Istoria bokitului se întinde încă din secolul al XIX-lea, în jurul perioadei abolirii sclaviei în Guadelupa. Aluatul simplu prăjit este denumit în mod obișnuit johnnycakes în cea mai mare parte a Caraibelor. Aluatul prăjit se numește dankit în Guadelupa, iar umplutura cu orice carne, brânză sau legume a devenit o masă copioasă pentru muncitorii săraci care aveau nevoie de un fel de mâncare ieftin și sățios pentru a-i susține în timpul zilei lungi de muncă.

„Strămoșii noștri sclavi foarte inventivi au creat bokit-ul pentru că la acea vreme nu aveau cuptor sau mijloacele necesare, dar trebuiau să mănânce și aveau apă, făină și ulei”, a spus Claudeon. „De aici și ideea de a prăji aluatul în loc de a-l coace. Majoritatea insulelor din Caraibe au versiunea lor de bokit cu un alt nume”.

Evoluția bokit-ului oglindește povestea Guadelupei. Pe măsură ce insula a dezvoltat mai multe industrii în afară de agricultură și orașele au crescut odată cu comerțul, bokit-ul a câștigat teren. „Inițial, bokit-ul era făcut fără drojdie și se numea dankit. Dar, de-a lungul anilor, rețeta a evoluat și i s-a adăugat drojdie și apoi a devenit bokit-ul pe care îl cunoaștem astăzi”, a explicat. Colette Chicot, proprietara Bokaraibes, o cafenea bokit din Basse Terre.

Bokit este pentru Guadelupa ceea ce este bagheta pentru Franța continentală sau ceea ce este naan pentru India.

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

25 mai 2022, termen pentru depunerea Declarației Unice

25 mai 2022, este termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).Declarația unică se completează...

A rămas la aceeași părere. Ciolacu spune că impozitul progresiv trebuie introdus

Marcel Ciolacu, președintele PSD, își menține părerea. Crede că impozitul progresiv trebuie introdus. Ciolacu a mai spus că ar trebui măcar procedurile realizate. Acesta s-a...

Sylvia Hoișie, „mama” Polidinului, a murit la vârsta de 94 de ani

Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, medicament care a salvat mii de vieți, a murit, marți, la vârsta de 94 de ani. Ea va fi înmormântată...
Ultima oră
Pe aceeași temă