5.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021

Campanie naţională: Fețele ascunse ale disfuncțiilor tiroidiene

În contextul în care afecțiunile tiroidiene sunt încă subdiagnosticate în România, campania își propune să ajute la diagnosticarea afecțiunilor prin comunicarea simptomelor afecțiunilor tiroidiene astfel încât, pe de o parte, românii să știe când este momentul să meargă la medic pentru consultații endocrinologice și, pe de altă parte, persoanele care observă la cei dragi (părinți, frați, surori, prieteni) aceste semne, să le sugereze să-și facă analize endocrinologice. Totodată, iniţiatorii campaniei, care se va desfășura pe tot parcursul anului 2019, îşi propun să încurajeze medicii de familie să includă analizele tiroidiene de sânge (care sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate) pe lista analizelor anuale pe care le fac pacienții pe care îi au în grijă. În plus, se doreşte convingerea pacienților care sunt sub tratament să nu renunțe la acesta și, dacă apar efecte adverse, să le raporteze medicului curant, pentru a-și revizui planul de tratament (dozajul).

„Glanda tiroidă are un rol important în buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când nu mai funcționează în parametri normali, pacientului îi este afectată calitatea vieții, atât a celei personale, cât și a celei profesionale. Este cât se poate de important ca atunci când observă că nu mai au energie fără să fi depus efort fizic sau intelectual intens, că nu se mai pot concentra, să meargă la medicul endocrinolog pentru investigații amănunțite. Normal este să se simtă bine. Oboseala cronică, apatia și stările recurente de melancolie nu sunt normale.“, spune prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie. De asemenea, tratamentul bolilor endocrinologice ajută la reglarea hormonală și, implicit, la restabilirea bunei dispoziții. Dr. Diana Păun, medic primar endocrinolog, completează: „Aderența la tratament este esențială, însă este mare nevoie și de colaborarea pacienților. Din păcate, în România, mulți pacienți renunță la tratament în momentul în care apar anumite schimbări, dând vina pe medicație. Având în vedere că ne confruntăm cu o dereglare hormonală, ce se poate manifesta în grade diferite de la un pacient la altul, este important dozajul. Insist ca, înainte să renunțe la tratament, pacienții să meargă la medicul curant pentru a stabili împreună cel mai bun preparat și doza potrivită. Medicina a evoluat foarte mult și e păcat să nu se bucure de un tratament personalizat la care au acces chiar acum“.

 

Simptomele disfuncțiilor tiroidiene

Hormonii tiroidieni influențează buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când apar disfuncții tiroidiene pot apărea simptome dintre cele mai diverse, de la transpirație excesivă, senzații de sugrumare, până la probleme articulare ori musculare. Oricât de ascunse ar fi fațetele disfuncțiilor tiroidiene, este important ca pacienții să le recunoască și să meargă la medic pentru un diagnostic corect. Cele mai frecvente simptome ale afecțiunilor tiroidiene sunt:

– Fluctuațiile greutății, constipația (în lipsa schimbării dietei alimentare);

– Oboseala cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);

– Ciclul menstrual neregulat și scăderea libidoului;

– Ritmul cardiac crescut, asociat cu stările de nervozitate și/sau iritabilitate;

– Stările de anxietate sau depresie (în lipsa unor cauze externe);

– Senzația de sugrumare, asociată cu apariția dificultăților la înghițire.   

 

În ciuda avantajelor incontestabile ale screening-ului la naștere, doar 29% din nou-născuții la nivel mondial sunt testați pentru hipotiroidismul congenital.

În România, numărul pacienţilor cu boli tiroidiene s-a triplat între 2010 și 2016, cu o medie anuală de peste 90.000 de noi
cazuri.

La nivel european, 30-40% din pacienții care se prezintă la medicul endocrinolog au disfuncții ale glandei tiroide.

Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă