30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiSalvaţi Copiii a cerut Avocatului Poporului să cerceteze cazul copilului agresat de...

Salvaţi Copiii a cerut Avocatului Poporului să cerceteze cazul copilului agresat de preot

Salvați Copiii apreciază că internarea copilului indică gravitatea faptelor şi necesitatea tratării cu seriozitate a acestui caz, pornind de la principiul interesului superior al copilului care prevalează în faţa altor considerente de ordin juridic sau administrativ.

”Salvaţi Copiii a aflat, din numeroasele relatări mass-media, despre faptele de violenţă comise asupra unui copil de 11 ani, elev al Şcolii gimnaziale din localitatea Cristeşti, judeţul Botoşani, acuzat fiind profesorul său de religie. Abuzul a avut drept consecinţă internarea medicală a copilului, ceea ce indică gravitatea faptelor şi necesitatea tratării cu seriozitate a acestui caz pornind de la principiul interesului superior al copilului care prevalează în faţa altor considerente de ordin juridic sau administrativ”, a transmis organizaţia Salvaţii Copiii.

Reprezentanţii acesteia au anunţat că au trimis Avocatului Poporului o sesizare cu privire la necesitatea investigării cazulului copilului agresat, modul în care acesta este protejat şi de a monitoriza derularea anchetei penale şi a cercetărilor disciplinare cu privire la autorul faptelor de violenţă. 

Conform studiilor realizate de Salvaţi Copiii cu privire la abuzul şi neglijarea copilului, 7% dintre copii sunt agresaţi fizic de către educatorii şi profesorii lor, cu o frecvenţă dublă de apariţie în mediul rural (14%) comparativ cu mediul urban.

”În cazul tuturor celor care au în grija lor copii, cadre didactice, asistenţi sociali, cadre medicale etc., şi care se fac vinovaţi de acte de violenţă ori tratament degradant, legea trebuie aplicată cu fermitate. Nu e de mirare faptul că, de-a lungul timpului, au fost aduse la cunoştinţa publicului numeroase situaţii de abuz în grădiniţe, şcoli sau centre de plasament, urmate de anchete ale instituţiilor de învăţământ ale căror rezultate fie nu sunt comunicate opiniei publice de către instituţiile responsabile, fie au ca rezultat exonerarea de răspundere a celor acuzaţi şi menţinerea lor în sistemul de educaţie, cu acceptarea riscului de repetare a abuzului asupra altor copii. În plus, deşi multe dintre acuzaţii sunt dovedite prin imagini ori secvenţe video, nu se procedează la suspendarea, pe durata realizări anchetelor penale ori disciplinare, a cadrului didactic acuzat de abuz din instituţia de protecţie ori de educaţie”, a mai transmis organizaţia.

Salvaţi Copiii reaminteşte că Legea 272/2004 stabileşte: ”În cazul în care abuzul, neglijarea, exploatarea şi orice formă de violenţă asupra copilului a fost săvârşită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, angajatorii au obligaţia să sesizeze de îndată organele de urmărire penală şi să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflaţi în grija sa.”

Un copil de 11 ani din judeţul Botoşani a fost agresat de către preotul care predă religie la Şcoala Gimnazială Cristineşti.

Conform stirileprotv.ro, preotul l-ar fi luat de urechi pe băiat şi l-ar fi dat cu capul de perete pentru că nu a vrut să-şi facă semnul crucii.

Băiatul de 11 ani a fost dus acasă, cu urechea plină de sânge, de un sătean care l-a văzut pe marginea drumului, iar  mama copilului a chemat ambulanţa. La spital medicii au constatat că băiatul are mai multe traumatisme. I-au făcut un examen tomograf şi l-au internat pentru investigaţii amănunţite.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru purtare abuzivă, iar Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a autosesizat în acest caz, considerând că „este inadmisibilă folosirea violenţei, indiferent în ce grad”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă