7.4 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSocialSocietateS-a descoperit un capitol ascuns din Biblie, scris în urmă cu 1.500...

S-a descoperit un capitol ascuns din Biblie, scris în urmă cu 1.500 de ani

Un “capitol ascuns” din Biblie, scris în urmă cu peste 1.500 de ani, ar putea oferi informații cheie despre modul în care textul religios s-a schimbat de-a lungul timpului, spun experții.

Noul text cuprinde părți din Matei 11-12 din Noul Testament scrise în limba siriacă veche, oferind mai multe detalii decât textul standard al Evangheliei de astăzi, potrivit DailyMail.

Oamenii de știință au descoperit scriptul după ce au aplicat lumină ultravioletă unui manuscris despre povești și imnuri creștine antice adăpostite la Biblioteca Vaticanului.

Pasajul era „ascuns” sub trei straturi de text.

Textul oferă, de asemenea, o perspectivă nouă asupra diferențelor dintre informațiile conținute în traduceri.

De exemplu, în timp ce originalul grecesc al capitolului 12 versetul 1 din Matei spune: “În vremea aceea, Isus a trecut prin lanurile de grâu în Sabat; și ucenicilor Săi li s-a făcut foame și au început să culeagă căpățânile de grâu și să mănânce”, traducerea siriacă spune: “…au început să culeagă căpățânile de grâu, să le frece în mâini și să le mănânce”, scrie The Independent.

„În ceea ce privește datarea cărții Evangheliei, nu poate exista nicio îndoială că a fost produsă cel târziu în secolul al VI-lea” , au scris oamenii de știință în studiu.

“În ciuda numărului limitat de manuscrise datate din această perioadă, comparația cu manuscrise siriene datate ne permite să restrângem un posibil interval de timp la prima jumătate a secolului al VI-lea”, au adăugat ei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ciolacu, despre demiterea șefului APIA: Este DNA sesizat

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a reacționat în cazul demiterii directorului general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ...

Big Brother te veghează? Aplicaţia Signal îţi ascunde numărul!

Signal, aplicația de mesagerie criptată cunoscută pentru angajamentul său față de confidențialitate și securitate, a anunțat lansarea unei funcții revoluționare, menită să îmbunătățească...

Regele Charles este văzut prima dată la muncă după diagnosticul de cancer

Regele Charles a fost fotografiat întâlnindu-se cu prim-ministrul Rishi Sunak. Este pentru prima dată când este văzut la muncă, după diagnosticul de cancer, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă