4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 612: UE vrea să dea Kievului banii confiscați...

Rusia – Ucraina, ziua 612: UE vrea să dea Kievului banii confiscați Moscovei

Comisia Europeană (UE) lucrează la o propunere legislativă prin care să fie colectate profiturile (dobânzile) produse de activele financiare ale statului rus îngheţate în UE, în vederea direcţionării acestor beneficii către reconstrucţia Ucrainei, a declarat vineri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vorbind la o conferinţă de presă după summitul european desfăşurat la Bruxelles, Von der Leyen a spus că Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei. Ea a precizat că valoarea activelor suverane ruseşti îngheţate în UE este de 211 miliarde de euro. Acestea sunt în special active ale Băncii Centrale ruse, cea mai mare parte a lor fiind depozitate în Belgia.

În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un furt.

Potrivit preşedintei Comisiei Europene, în timpul reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale desfăşurate mai devreme luna aceasta, miniştrii de finanţe au făcut progrese asupra unor principii de bază care să permită obţinerea unor beneficii de pe urma activelor publice ruseşti îngheţate în Occident.

“Prin urmare, pasul următor va fi o propunere concretă”, a indicat Von der Leyen, adăugând că accentul va fi pus iniţial pe profiturile excepţionale rezultate din respectivele active. “Vom prezenta o propunere pentru a găsi o modalitate de a utiliza veniturile rezultate din aceste active de care beneficiază în prezent un număr limitat de instituţii financiare în UE”, a adăugat ea, fără a preciza când ar urma să prezinte efectiv propunerea.

Citește și:

A 611-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Atacurile asupra trupelor americane din Irak și Siria s-au oprit de la armistițiul Israel Hamas

Atacurile altădată aproape zilnice asupra trupelor americane staţionate în Irak şi Siria au încetat de când armistiţiul dintre Israel şi Hamas a intrat în...

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...

Familia Regală a României a găzduit o seară dedicată Curajului Civic

Marți, 28 noiembrie 2023, de la ora 18, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort au găzduit în Sufrageria de Stat...
Ultima oră
Pe aceeași temă