0.3 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 587: Zelenski, mesaj către miniștrii de Externe din...

Rusia – Ucraina, ziua 587: Zelenski, mesaj către miniștrii de Externe din UE

Victoria Ucrainei în faţa Rusiei ”depinde” de cooperarea între Kiev şi Uniunea Europeană, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în faţa miniştrilor de externe ai ţărilor UE, reuniţi la Kiev.

”Sunt sigur că Ucraina şi întreaga lume liberă sunt capabile să învingă în această confruntare. Dar victoria noastră depinde în mod direct de cooperarea noastră”, a spus şeful statului ucrainean, citat într-un comunicat.

Zelenski a prezentat o serie de măsuri ce ar contribui la încheierea războiului, printre care extinderea sancţiunilor împotriva Iranului, furnizor de drone explozive utilizate masiv de Rusia pentru loviturile sale contra Ucrainei.

Numai în septembrie Rusia a folosit peste 500 de drone Shahed-136 de producţie iraniană împotriva Ucrainei, un record potrivit grupului de consultanţă ucrainean Defense Express, care prognozează o recurgere mai activă a Rusiei la aceste aparate.

Volodimir Zelenski a mai cerut ”accelerarea în UE a activităţii” ce vizează autorizarea valorificării activelor ruseşti îngheţate, pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei. Aceste active sunt estimate la câteva miliarde de dolari.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a deplâns în septembrie o ”lipsă de voinţă” politică în Occident pe acest subiect.
Citește și:

A 586-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă